Děti většinou dělají to, co vidí u svých rodičů. Nejsou to jen různé zvyky a zlozvyky, ale také stravovací a pohybové návyky. Proto je potřeba zamyslet se nad tím, zda není naše chyba, že jsou naše děti celé dny zalezlé doma namísto toho, aby běhaly s kamarády po venku nebo vyzkoušely nějaký druh sportu. K tomu navíc teď většinu času tráví ve školní lavici, a proto je potřeba, aby celé dny jen neseděly, ale trávily svůj volný čas aktivně.

Mohlo by vás také zajímat: Proč je důležité dětem číst?

Pro každého něco

Každý věk má své nároky na sportovní vytížení. Po malém dítěti nemůžete chtít to samé jako po školákovi. Pohyb je ale pro všechny děti velmi důležitý. Ale pozor, všeho moc škodí, a proto ani není dobré děti přetěžovat. Aktivita by vždy měla být vyvážena dostatečným odpočinkem a regenerací těla. Bez toho by bylo dítě i tělo stresované, což by mohlo zapříčinit nadměrné a dlouhodobé stahy svalů a poruchu rovnováhy vnitřního prostředí. Kromě nedostatku pohybu se u dětí objevují také problémy s nevyváženým energetickým příjmem a výdejem. To vše dohromady způsobuje, že mají naše děti stále více a více problémů s nadváhou a obezitou.

Na čem je závislé dětské spalování?

Metabolismus a spalování tuků je u dětí odlišný. Závisí na individuálním pohlavním zrání, tělesných proporcích, míře fyzické aktivity, genetických dispozicích, na psychickém stavu a dalších mnoha faktorech. Hubnoucí ženy často počítají každou kalorii, kterou přijmou i vydají. U dětí tohle není až zase tak nutné, většinou je to nemotivuje jako dospělé, ale stresuje, což není dobrý start. Rodič by měl mít pouze představu, že třeba 100 g čokolády vydá energeticky za plnohodnotný 200gramový oběd složený z kuřecího masa, těstovin a zeleniny. Děti se sladkého nemusí úplně vzdát, ale pokud mlsají, rodiče by měli vědět, že je potřeba přidat trochu fyzické aktivity.

Vhodný sport podle věku

Předškoláci (3-5 let): v pohybu by mělo jít hlavně o hru, spontánnost a přirozenost pohybu za dohledu rodiče. Postupně s věkem se hodí přidávat různorodou aktivitu pod vedením autority (rodič nebo trenér). Hodí se i různé míčové hry.

Mladší školní věk (6-11 let): hra a soutěžení – to je základ pohybové aktivity v tomto věku. Aktivní činnost by měla být stejně dlouhá jako sezení ve škole. Rozdíly mezi pohlavími začínáme dělat až kolem 4. třídy.

Starší školní věk (11-15 let): ukončuje se orientace mládeže na sport. Hra je vyvážena i povinností. Děti, které sportují, jsou vytrvalejší a houževnatější. Zhruba do 13. roku života se rozvíjí nervový základ rychlostních projevů – dětem vyhovují dynamické a rychlostní sporty. U chlapců je doporučen energetický příjem 2400 kcal a u dívek 2200 kcal.

Dorostenci (15-18 let): dochází k rozlišení podle schopností na vytrvalostní, rychlostní, výbušné či silové typy. Namísto kvantity se teď ve sportu zaměřujeme na kvalitu prováděných cviků a her. Zvýšit se může i zátěž a tréninkové nároky. U kluků je pak příjem doporučen 2700 kcal a u dívek 2300 kcal.

Kafe.cz zjistilo:

Jak mluví čísla?

  • 34 % rodičů nepodniká žádné pohybové aktivity
  • 7 % rodin nesportuje vůbec
  • 46 % rodin sportuje příležitostně
  • 31 % sportuje několikrát do měsíce
  • 16 % rodin sportuje několikrát týdně
  • 81 % dětí sportuje i mimo školní hodiny tělocviku
  • 53 % z nich sportuje 1-2x týdně, 20 % i 3x týdně
  • 78 % dětí jde radši ven, než kouká na televizi
  • 19 % dětí ale raději zasedne k počítači

Praha pomáhá dětem najít vztah ke sportu

Po celé září budou mít tak děti všech věkových kategorií šanci zajít do zapojených sportovních klubů a vyzkoušet si jakýkoliv sport. Oproti loňskému prvnímu ročníku nepůjde tentokrát o náborový týden, ale celý měsíc, během kterého děti budou moci navštěvovat sportovní kluby a zkoušet si jednotlivá sportovní odvětví. Je tak pouze na nich, který sport je nejvíce zaujme a kterému se budou chtít věnovat. V minulém roce se do projektu Prahy sportovní zapojilo 110 klubů z osmnácti městských částí. Během náborového týdne je navštívilo přes 2 tisíce dětí. „Přestože máme za sebou jen jediný ročník projektu, získal si mezi kluby velký respekt a pozitivní ohlasy jsme měli i od samotných dětí a rodičů,“ říká radní hlavního města Lukáš Manhart, do jehož gesce spadá rovněž sport.
Měsíc náborů do sportovních klubů chce oslovit nejen děti, ale také jejich rodiče, kteří váhají, zda by jejich ratolesti obstály v konkurenci ostatních. Tento projekt má dětem pomoci začlenit se do nového kolektivu a naučit se aktivnímu životu plnému pohybu. Pomocnou ruku projekt podává také sportovním klubům, které trápí úbytek nových členů. Jak ukázal první ročník náborů, děti si cestu ke sportu najít umí, jen občas potřebují lehce popostrčit. Seznam všech zapojených klubů bude k dispozici na www.prahasportovni.cz.