„Raději budu chytrá než slavná,“ odůvodnila svou absenci na světové premiéře napjatě očekávaného megahitu Hvězdné války: Epizoda 1, v němž zazářila jako královna Amidala. Tehdy dala přednost důkladné přípravě na závěrečné zkoušky na střední škole. Příběh Natalie Portmanové (29) zkrátka není čtení o typické hollywoodské star.

Podívejte se na trailer filmu Černá labuť:

Zdroj: Youtube

Ale i kdyby nakonec svého prvního Oscara nedostala, bude pro Natalii tento aktuální hit našich kin navždy osudový film. Při jeho natáčení se totiž seznámila s francouzským choreografem Benjaminem Millepiedem, s nímž je dnes už zasnoubená a čekají spolu potomka.

Redaktoři bulváru si tak můžou oddychnout: intimní život Natalie Portmanové patří řadu let mezi jejich tvrdé profesní oříšky. Drobná kráska, na herečku až nezvykle upjatá, se na toto téma vždy odmítala bavit, a tak musela zapracovat pisálkovská fantazie, jež po Nataliin bok postavila například herce Seana Penna, hudebníka Mobyho či režiséra Zacha Braffa.

„Dávají mě dohromady téměř s každým, s kým jsem kdy pracovala. Je mi to trapné, zvlášť pokud je dotyčný ženatý nebo zadaný. Ovšem ještě trapnější mi přijde se k těm všem nevkusným spekulacím vyjadřovat. Nic takového zkrátka nebudu probírat na veřejnosti. Ani nevíte, jak ráda bych jen tak obyčejně randila v parku. Ničeho bych si v New Yorku neužívala víc. Ale přesně to nikdy neudělám,“ stěžovala si ještě před setkáním se snoubencem.

Lekce psychologie

O Natalii Portmanové se skutečně nedá napsat, že by byla závislá na své popularitě. Se zájmem veřejnosti spíše bojuje, a to už od svých 12 let, kdy natočila první film. „Není lehké zvyknout si na to, že co si o sobě čtete v novinách, vnímáte jako záležitost, která se vašeho skutečného já vlastně vůbec netýká. Ať chcete, nebo ne, nakonec je váš mediální obraz součástí vás samých.“

„Mladí herci často nemyslí na to, že nahé scény pro ně budou mít určité následky. Chtějí získat roli za každou cenu a souhlasí se vším. Pak jsou vyděšení, když jejich film uvádí okolí do rozpaků,“ vysvětlovala svou zdrženlivost, kterou porušila až v provokativním snímku Na dotek a (podle jejích slov) extrémní lesbickou scénou v Černé labuti.

Samá velká jména

Její filmografie neobsahuje vyloženě slabý snímek a už vůbec ne takový, v němž by byla jen průměrná. Tajemství úspěchu zřejmě spočívá v její odvaze odmítat i lukrativní nabídky na jednoznačné komerční trháky a naopak vrhat se do projektů pro náročného diváka.

Točila s režiséry těch nejzvučnějších jmen (připomeňme alespoň Tima Burtona, Jamese Lapina, George Lucase, Woodyho Allena a Miloše Formana).

Už brzy se v českých kinech objeví znovu, tentokrát v romantické komedii Hlavně nezávazně po boku Ashtona Kutchera. Těžko si představit, že její hvězda může vylétnout ještě výš, o to naléhavěji nám bude v hledišti kinosálu znít v uších povzdech, s nímž srovnává současné období s časy, kdy nebyla známá. „Hlavní rozdíl spočívá v tom, že se o můj život zajímá daleko víc lidí. A to já nemám ráda,“ říká přesvědčivě.

Co nevíte o Natalii

  • Narodila se v Izraeli v rodině lékaře Avnera Hershlaga. Pseudonym Portmanová si pro hereckou kariéru zvolila proto, aby svému pravému příjmení nedělala ostudu.
  • Ve třech letech se s rodiči přestěhovala do USA. Stále ale tvrdí, že doma se cítí být v Jeruzalémě.
  • Přezdívá se jí nová Audrey Hepburnová.
  • dva Zlaté glóby: za filmy Na dotek a Černá labuť.
  • Spekuluje se o tom, že nahradí Sigourney Weaverovou v roli Ellen Ripleyové v dalším dílu ságy Vetřelec.