Natalie Portman: Nominaci má v kapse

Nominace na prestižní ceny filmových kritiků budou známy 25. ledna. To, že se mezi nominovanými jméno Natalie Portman objeví, je však téměř sázka na jistotu. Před pár dny už totiž získala další významnou cenu, Zlatý globus, za hlavní roli ve filmu Černá labuť.

  • A od Globusu k Oscarovi je jen krůček… Jak dlouhá ale byla cesta Natalie Portman k této ceně i k rodinnému štěstí?

Od modelingu na stříbrné plátno

Narodila se v Jeruzalémě v rodině lékaře a výtvarnice jako Natalie Herslagh. Brzy se však všichni přestěhovali do Spojených států. Když jí bylo pouhých jedenáct let, vyhlédla si ji modelingová agentura. Odtud byl už jen krůček k debutovému filmu Léon režiséra Luca Bessona, v kterém si zahrála jako dvanáctiletá. Právě v době natáčení si změnila příjmení na lépe znějící Portman – podle dívčího jména své babičky. Pak následoval film za filmem:

  • tři díly Star Wars,
  • Všichni říkají: Miluji tě,
  • Návrat do Could Moutain,
  • Na dotek, za který získala Zlatý globus za výkon ve vedlejší roli.

KAFE.cz zjistilo

U nás ji proslavil především skvělý výkon ve filmu Miloše Formana Goyovy přízraky.

Osudová Černá labuť

Nabídku na roli baletky ve snímku Černá labuť vzala Natalie opravdu vážně. Kvůli roli už tak štíhlá herečka začala držet přísnou dietu, do toho hodiny dřela v tělocvičně. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. „Vzala tu roli velmi vážně. Tyhle baletky jsou opravdu vychrtlé. Když jsem se podíval na její záda, zděsil jsem se,“ řekl sám režisér filmu Darren Aronofsky (41). Hodiny v tělocvičně však nepřinesly své ovoce nejen pro Nataliinu postavu a její výkon v roli baletky, který je opravdu strhující, při nácviku figur a choreografie se seznámila s choreografem a tanečníkem Benjaminem Millepiedem (33).

  • Pracovní vztah přerostl v lásku, která vyústila v zasnoubení a hlavně v početí prvního potomka.

Romantický film? Kdeže!

Kdo ale čeká, že film Černá labuť je jakousi taneční romancí, plete se. Snímek je pořádně temný, téměř hororový. Hlavní hrdinka, baletka Nina, se má stát hvězdou nového nastudování Labutího jezera. Roli něžné a hodné Bílé labutě zvládá bravurně, ale vášnivá a sexy Černá labuť je jí cizí. Když chce hlavní roli v představení získat, musí odhodit léta budované zábrany a objevit svůj sex-appeal. Tento proces je však hodně drsný a bolestivý, rozkryje i Ninin problematický vztah s matkou, která si skrze svou „holčičku“ kompenzuje vlastní nenaplněné ambice.

Příliš žhavé sexuální scény

Ve filmu nechybí ani sexuální scény, které sama Portman nazvala extrémními. Herečka sice neukázala ani kousek nahého těla, ale scény, kdy hrdinka masturbuje, a hlavně lesbické milování Niny s rivalkou Lilly jsou však skutečně žhavé. Natalie se kvůli nim dokonce dostala do sporu se svým otcem, který tyto scény ostře odsoudil a s dcerou se kvůli nim nebaví. Více z filmu ale prozrazovat nebudeme... Do našich kin vstoupí 10. února a vážně stojí za to!