Pohlavním stykem se může přenést až padesát různých chorob, varují před létem lékaři. Kapavka, syfilis, chlamydie, genitální bradavice, AIDS či virová hepatitida B – to jsou ty nejčastější z nich. Ovšem pokud se oddáte vášnivému sexu s mužným cizincem, můžete si domů přivézt i další speciality – muňky, genitální opar, svrab a další. Přinášíme vám přehled nejčastějších sexuálně přenosných chorob a zároveň radu lékařů: Při náhodném styku vždy používejte kondom, i když ani ten vás nemusí stoprocentně ochránit. Nejlepším receptem, jak zůstat zdravá, je podle nich totiž sexuální abstinence.

Syfilis

Říká se jí také příjice a je to choroba velmi zákeřná. A to především proto, že v první fázi probíhá často bez výrazných příznaků. Po dvou až čtyřech týdnech od nakažení se objeví nebolestivý vřídek, který časem zmizí a přitom nemoc napadá tělo. Druhé stádium se projevuje únavou, zvýšenou teplotou a vyrážkou a je opět zrádné – příznaky se totiž mohou přičítat třeba chřipce. Pokud se však na nemoc nepřijde včas, udeří fáze třetí – pak již dochází k poškození mozku a míchy, poruchám chůze apod. Obzvlášť nebezpečná je tato nemoc v těhotenství, protože se přenáší na plod. Děti se pak rodí vážně postižené, anebo se nenarodí živé.

KAFE.cz zjistilo:

Nemoc je léčitelná antibiotiky, důležité však je na ni přijít včas. Máte-li pochybnosti, navštivte lékaře. Výskyt příjice u nás totiž stále stoupá!

Kapavka

Další nemocí, kterou si můžete přivézt z dovolené u moře, je kapavka. Setkat se s ní můžete prakticky kdekoli, ale obzvlášť dobrý pozor dejte, míříte-li za radovánkami do Thajska, kde se počet nakažených prostitutek a prostitutů blíží až ke třem čtvrtinám. Kapavku na rozdíl od syfilitidy poznáte celkem snadno – provází ji totiž hnisavý výtok, který se objevuje dva až deset dní po nakažení a nemocné většinou dovede k lékaři. Kapavka ale hrozí nejen při klasickém styku, ale i při orálních a análních praktikách. Pokud si znečištěnou rukou sáhnete do oka, můžete ji přenést i tam. Objevit se pak může horečka, zarudnutí a otok zasaženého místa, potíže s klouby, či vyrážka. Dalšími příznaky jsou časté nucení na močení, bolest při močení a při styku, svědění.

KAFE.cz zjistilo:

Také kapavka se léčí antibiotiky a lze ji vyléčit zcela. Život však dokáže znepříjemnit pořádně.

Chlamydie

Choroba, o níž se dlouho nemluvilo, je rozšířenější a nebezpečnější, než by se na první pohled zdálo. Odhaluje se velmi nesnadno a je častou příčinou neplodnosti u žen. Projevuje se nejčastěji výtokem, bolestí při močení a v podbřišku. Příznaky se proto dají přejít, anebo zaměnit např. s mykózou, anebo zánětem močových cest a bakterie dál útočí. Může napadnout dělohu, vaječníky a vejcovody. Existuje více druhů chlamydií, které mohou způsobit řadu dalších závažných onemocnění – například roztroušenou sklerózu, chronické střevní záněty atd.

KAFE.cz zjistilo:

Pokud se u člověka prokáže nákaza chlamydiemi, je třeba zahájit léčbu pomocí kombinace antibiotik, aby se z těla vymýtily všechny bakterie.

Genitální bradavice

Další nepříjemné onemocnění, které si můžete po nechráněném sexu přivézt, jsou genitální bradavice. Způsobuje je lidský papilomavir HPV, který je dáván do souvislostí s rakovinou děložního čípku. Druhů tohoto viru existuje kolem padesáti a každým rokem přibývá jeden milion nakažených po celém světě. Jsou zrádné především dlouhou inkubační dobou – mohou propuknout od šesti týdnů až do osmi měsíců od nákazy. Častěji propukají u žen a projevují se bradavičkami, které mohou mít různou velikost a tvar (často uváděný je květákový) a mohou být i velmi bolestivé. Přenést se dají i orálním sexem, a tak je můžete najít i v ústech, anebo v hrdle.

KAFE.cz zjistilo:

Jistou ochranu proti genitálním bradavicím představuje očkování proti rakovině děložního čípku.

AIDS

Nejzávažnější ze všech zmíněných chorob, která je jako jediná – i když i na ni již existují léky prodlužující život – stále smrtelná. Odborníci jsou zajedno v tom, že ji lidé stále podceňují a nevidí nebezpečí nechráněného styku, během něhož se virus HIV přenáší. První příznaky často připomínají chřipku, nebo mononukleózu, objevují se nejčastěji 3. až 4. týden po nakažení a bývají doprovázeny horečkou. Pak následuje klidová fáze, která může trvat až deset let. Virus napadá váš imunní systém a vy o něm možná vůbec nevíte…

KAFE.cz zjistilo:

Veškeré příznaky a průběh této smrtelné nemoci najdete na www.aids-pomoc.cz. Nejdůležitější je ovšem prevence, kterou je chráněný sex.