Také jste se v dětství rádi dívali na filmy v televizi označené hvězdičkou? Moderátor Petr Lesák jako kluk sledoval „ohvězdičkovaný“ film Smrt stopařek: „Je pravda, že vidět uškrcenou Dagmar Patrasovou - pro mě do té doby Xénii z Arabely - bylo něco nepochopitelného. Když se den nato dopoledne Xénie objevila živá a zdravá v mé oblíbené pohádce, byl jsem rád, že pohádková živá voda zafungovala.“

Je televize příčina potíží?

I v současnosti musí televize podle zákona označovat pořady ohrožující mravní výchovu mládeže hvězdičkami. Ty jsou večer znamením pro rodiče, že by měli drobotinu zahnat na kutě, přes den pak mají dospělí jistotu, že se ve vysílání obdobný program nesmí objevit.

Ale časem vše „vyměklo“. Například když v 80. letech vysílala československá televize britský kriminální seriál Profesionálové, běžel pozdě večer a byl označen hvězdičkou. Později byl zařazen od 20 hodin a právě teď ho ČT vysílá každou sobotu v podvečer jako naprosto neškodný pořad.

Přesto je převážná část veřejnosti přesvědčena, že média mají výrazný vliv na děti a mládež. Debat a studií u nás i ve světě na téma, zda a jak chránit děti před obrazovkami chrlícími násilí a sex, proběhla a stále probíhá řada.

A co televizní zpravodajství? V jeho hlavním informačním večerním toku občas moderátor naléhavě dospělé upozorní, že by děti neměly vidět následující brutální záběry. Ovšem zpravodajské bloky, zejména na komerčních stanicích, téměř pravidelně obsahují značnou porci krve a násilí, takže by nezletilci u zpráv někdy složených až z hororových klipů sedávat neměli.

Ale ať nás čeká blízká budoucnost s hvězdičkami, nebo s jiným značením, odpovědnost vždy zůstane na rodičích. A ti by měli pro své rozhodování mít k dispozici dostatek kvalifikovaných informací.