Znáte Rainbow Loom gumičky? Ne? Vaše děti jistě moc dobře vědí, o co jde. A je pouze otázkou času, kdy začnou žadonit, abyste jim tuhle „hračku“ pořídili. Tedy pokud už v této fázi nejste. Kdysi to byli Mončičáci, pak Tamagoči, Pokémoni, Little Pony a spousta dalších.

Rok co rok začnou děti od Reykjavíku až po Mexico City bláznit po nějaké novince, kterou mermomocí chtějí a která se rázem stane středobodem jejich vesmíru. Tyhle mánie jsou noční můrou každého rodiče, jelikož dokud potomkovi jeho touhu nesplníte, zoufalý nářek neskončí. Ne vždy musí být taková mánie ale na škodu. Protentokrát je to zábava, která probouzí kreativní myšlení, podporuje jemnou motoriku a tříbí cit pro trendy.

Jak se to dělá?

Tato žhavá novinka k nám přicestovala přes západní Evropu z USA, kde se stala takřka ze dne na den neskutečnou senzací. Vyrobit takový náramek z gumiček je snadné - pletou se na plastovém stavu Rainbow Loom - stačí jednoduše natahovat gumičky přes umělohmotné kolíky, splétat a různě střídat barvy.

Kdo to vymyslel?

Rainbow Loom se do obchodu dostaly teprve v roce 2012, dnes se ale prodávají ve velkém po celém světě. Základem sady je speciální tkalcovský plastový stav - deska s kolíky o velikosti 20x5 cm. Náramky se tvoří zachycováním gumiček za výstupky. S pomocí speciálního plastového háčku se pak dál upravují. Háček má tvar písmene C či S. Patent na tuto hračku má Cheong Choon Ng., Malajsijec čínského původu, který do USA emigroval před 23 lety.

Fantazii se meze nekladou

Můžete si uštrikovat nejenom náramky, ale i náhrdelníky, klíčenky, náušnice, pásky, zkrátka vše, nač si vzpomenete. Dokonce i kabelku anebo celé šaty. Podrobné návody najdete na internetu. Každý kousek je originál a v tom je právě ten vtip. Navíc potěšíte své dítko nebo vnoučka, když si jeho výtvor navléknete na krk anebo na zápěstí.

Po dlouhé době je tu zase něco, co v dětech probouzí kreativitu a hravost, takže - i když možná jen na chvíli - zapomenou na počítačové hry a klábosení na sociálních sítích. Na ministavu z plastu si ale vyhrají i dospělí, klidně může splétat a zaplétat celá rodina.

Ve Spojených státech se tato „hračka“ využívá jako školní pomůcka v hodinách ručních prací pro děti ve věku 7-13 let. Žáci mezi sebou soutěží, kdo bude mít nejpropracovanější model.

Nosí je všichni

Gumičkové náramky a náhrdelníky jsou ideální ozdobou pro všechny skateboardisty, tanečníky a hudební nadšence. Aktuálně je Rainbow Loom velkým hitem letních táborů a klubů.

Náramky z gumiček už dokonce nosí i kdejaká celebrita. Vévodkyně Kate si jeden takový navlékla na zápěstí při své cestě po Novém Zélandu, princ William ji následoval, a ještě než se vrátili do Británie, strhlo se v zemi gumičkové šílenství. Pestrobarevnou obroučku nosí i David Beckham, a dokonce i papež František. Takže až vám vaše dítko či vnouček bude chtít natáhnout na zápěstí barevnou gumičkovou nádheru, rozhodně neprotestujte. Potěšíte ho a budete in!

Návod, jak na to (pusťte si následující video):