Možná už vás nebaví stále stejné butiky v obchodních centrech, ale nakupování přes internet nevěříte. Bojíte se, že zaplacené zboží buď nepřijde, nebo obdržíte zásilku s rádoby italskými botami, které vypadají, jako by právě přicestovaly z Číny. Zkuste eBay, největší internetové tržiště světa, které se od dubna otevřelo i Čechům. Seženete tam téměř cokoli, od oblečení přes šperky, hodinky, elektroniku až po sběratelské artefakty. A co víc, za výhodné ceny a leckdy zanedbatelné poštovné (někdy je dokonce zdarma).

eBay: Nakupujeme stále více

Zatímco v sousedním Polsku se eBay těší oblibě už pět let, pro mnoho Čechů byl donedávna nepřekonatelnou překážkou v jeho užívání cizí jazyk. Značkové zboží z Ameriky, Británie, ale i Hongkongu si tak mohli dopřát jen ti, kteří ovládají angličtinu nebo němčinu. Nyní může na největším internetovém obchodním portálu světa nakupovat každý - a česky. „Tuto službu jsme uvedli do zkušebního provozu v říjnu a skutečně jsme zaznamenali silný účinek toho, když uživatelé mohou k mezinárodnímu tržišti přistupovat v rodném jazyce. Celkový objem položek zakoupených českými spotřebiteli vzrostl o padesát procent ve srovnání s údaji za minulý rok,“ dodává Alina Prawdzik, vedoucí oddělení mezinárodní expanze pro Evropu společnosti eBay.

Jediné, co musíte udělat, je zaregistrovat se na www.ebay.cz a založit si účet PayPal, jehož prostřednictvím budete bezpečně provádět platby za objednané zboží (prodávajícímu neposkytujete své platební údaje, PayPal zprostředkuje transakci za vás). Používání je zdarma, navíc máte záruku vrácení peněz v případě, že zboží nedojde nebo se bude zásadně lišit od toho, jak bylo popsáno. K tomu by ovšem nemělo docházet, protože prodejci jsou zákazníky hodnoceni. Ti, s nimiž měli nakupující nejlepší zkušenosti, jsou označeni jako Top-seller, tedy nejspolehlivější. A je přece v zájmu každého obchodníka, aby přilákal další klienty...

Značky, které lákají

Bez elementární znalosti angličtiny je však člověk pořád tak trochu ztracený. Aktivace PayPal účtu je zatím možná pouze v angličtině, francouzštině, čínštině a španělštině. Také vyhledávání probíhá v jazycích, ve kterých jsou nabídky vloženy. A jak postupovat, abyste rychle našli to, po čem toužíte? Spíše než „boty“, „šperky“ do vyhledávače zadejte konkrétní model nebo značku (Blahnik, Swarovski). Na eBay se opravdu vyplatí jít po konkrétních značkách, narazíte tu totiž na takové, které u nás neseženete. Nakupovat můžete nové i použité věci jak z evropských zemí, tak z USA. Velkou výhodou je skutečnost, že české prostředí generuje opravdu jen zboží, které je zasíláno i do ČR. Ceny jsou také uváděny v korunách, takže nemusíte nic přepočítávat.

Svatební šaty bez zkoušky?

Čím se tedy inspirovat a co nejvýhodněji nakoupit? Nejčastěji Češi pořizují náramkové hodinky, obuv a příslušenství pro mobilní telefony. Maminky ocení velký výběr značkového oblečení pro děti, tatínkové jistě nepohrdnou nabíječkou k iPhonu do auta, která je minimálně o polovinu lacinější než u nás. Zajímavý je i trend pořizovat přes eBay svatební šaty. Vyjdou totiž mnohem levněji než v půjčovně, a to i když si je pak necháte upravit u švadleny. A co vy, kdy se kamarádce pochlubíte tím nejvýhodnějším nákupem na světě?

eBay: Hodí se vědět

  • Na www.ebay.cz lze pouze nakupovat. Pokud chce Čech prodávat na eBay nebo se zúčastnit aukcí, musí například na www.ebay.com (USA), www.ebay.co.uk (Velká Británie), www.ebay.de (Německo).
  • Stačí vám jedna registrace, platí ale všude.
  • V roce 2010 se spouští portály v šesti zemích: v Rusku, Řecku, České republice, Dánsku, Švédsku a Norsku.
  • Češi nejraději nakupují náramkové hodinky, dámskou obuv a příslušenství k mobilním telefonům. Zboží nejčastěji objednáváme z Německa, USA a Velké Británie.