Pokud i vy patříte do party těch, kteří se hned zrána cítí unavení a vyšťavení, vězte, že změna k lepšímu je opravdu velmi jednoduchá. Stačí pouze změnit své ranní rituály a výsledky se dostaví hned! Že nestíháte? Nevadí, poradíme vám jak si správně zorganizovat čas, ušetřit drahocenné minuty jak na krátké ranní kardio cvičení, tak i na snídani. Neváhejte a začněte den s úsměvem!

Ráno určuje tempo dne

Jak si poradit s ranní únavou a věčným chaosem? Poradí vám osobní trenér Oliver Poór a kouč Andrej Mikula.

Oliver Poór je přesvědčený, že tajemství dobře zvládnutého dne je v kvalitním spánku a dostatku pohybu. „Češi chodí spát poměrně pozdě a ráno se jim potom těžko vstává. Stejně vypadá i to ráno - vstáváme bez chuti, negativně naladěni a motivovat se k pohybu v tomto stavu je pak velmi obtížné. Krátké ranní cvičení a zlepšení denního režimu dokáže udělat malý zázrak.“

Andrej Mikula, kouč, který se specializuje na time management upozorňuje, abychom ráno nepodceňovali: „Pokud začneme den produktivně, daří se nám pak po celý den i v práci. Nejvíce lidí má problém s ranní produktivitou, dlouho jim trvá, než se proberou a začnou opravdu pracovat. Paradoxně tito lidé si myslí, že vlastně nemají dost času a vynechávají například snídaně. Dostávají se tak do energetického dluhu a pak se obtížněji zvládá jakákoliv zátěž.“

Je čas přehodnotit své ranní návyky, pomoci organismu probrat se a nastartovat svou energii smysluplnou aktivitou navíc. Každý z nás je jiný - někomu stačí jen lepší organizace ranních činností, nebo večerní příprava, někdo se potřebuje naučit snídat a někdo se potřebuje začít více hýbat. Pokud hledáte způsob, jak se cítit lepené dopracovat ke kvalitnímu spánku a to bez trápení se, máme pro vás pár tipů. Tak se proberte a něco s tím udělejte!

Pohyb - Disciplína - Kvalitní strava - Relax

Ráno je ideální čas na cvičení. Organismus je odpočinutý po nočním spánku. Co však cvičit? Trenér Oliver Poór jednoznačně doporučuje kardio rozcvičku. I krátké, klidně minutové každodenní cvičení totiž přináší výsledky. Nevyžaduje mnoho času, ani žádné speciální pomůcky a pravidelná kardioaktivita má spoustu příznivých účinků na organismus. Minutová sestava nás rychle probere, pomůže nastartovat metabolismus po nočním hladovění a nabije nás pozitivní náladou. Výhodou je i to, že cvičíme vždy nalačno. Odpadá nám složité sledování a načasování cvičení mezi stravovací cykly. Oliver Poór upozorňuje i na zdravotní účinky kardio rozcvičky: „Posilujeme srdečně-cévní aparát, a pokud se mu budete věnovat přiměřeně a pravidelně, zvýšíte svou zdatnost, výkon srdce, podpoříte imunitu a neposlední řadě takové cvičení přispívá i ke snížení stresu. Začněte proto minutovým cvičením a postupně přidávejte délku a zvyšujte náročnost podle toho, jak to cítíte. "

Po nočním hladovění a ranním cvičení nezapomeňte na doplnění energie. Organismus potřebuje k tomu, aby spolehlivě fungoval kvalitní "palivo". Vyvážená snídaně nastartuje metabolismus a je nezbytnou součástí zdravého životního stylu. Pokud se naučíte pravidelně snídat, nejenže budete mít dostatek energie po celé dopoledne, ale snídání předcházíte i večernímu přejídání. Vyvážená snídaně musí obsahovat kvalitní sacharidy, bílkoviny, ovoce, nebo zeleninu a neslazený nápoj.

Tipy jak na ranní cvičení

  • Disciplína - vymyslete si přesný plán, který dokážete splnit. Začněte pomalu a postupně, abyste viděli pokrok. Každý splněný dílčí cíl vám dodá další chuť do cvičení. Nezapomínejte na to, že zejména na začátku méně je více. Pokud si naplánujete více, než zvládnete, nebude vás cvičení bavit a vaše tělo nebude mít dostatek času na to, aby se adaptovalo na zátěž. Důležité je snažit se dodržovat svůj plán, ale samozřejmě ne za každou cenu.
  • Motivace - na každého platí něco jiného a nejtěžší je, najít pro sebe to pravé. Někoho motivuje dosažený úspěch, někoho motivuje, když se může podělit o své úspěchy s jinými. To co platí na vás, musíte zkoušet sami. Nejsilnější motivací je důvod, proč cvičíte, co chcete cvičením dokázat. Pokud nevíte jak na to, na začátek zkuste cvičit se svou přítelkyní a můžete se motivovat a podporovat navzájem.
  • Relax - oddech patří ke cvičení. Na to, aby vás trénink bavil a přinášel výsledky je třeba i relaxovat. Pokud občas vynecháte cvičení, může vás to motivovat k dalšímu, nedělejte to však často. Relaxovat nezkoušejte válením se na gauči u televize. Lépe nám poslouží procházka v přírodě, nebo snadná práce na zahrádce.

86 400 vteřin každý den

Andrej Mikula, kouč time managementu, je přesvědčen, že za nedostatkem času je jen špatná organizace rána. Každý z nás ráno dostane ráno darem 86400 sekund a je jen na nás, jak je využijeme. Výmluvy, že nemáme na nic čas a už vůbec ne na sebe jsou jednodušší než začít konečně něco dělat. Začněte tedy tím, že si sepíšete podrobný časový plán na celý den. Už při zapisování bude jasné, čemu věnujeme příliš mnoho času a co do našeho denního rozvrhu vůbec nepatří. Ve skutečnosti nám nechybí čas, ale motivace a sebekázeň. Pokud neztrácíte čas a umíte si ráno určit priority, jste sám sobě dobrým koučem a polovinu úspěchu máte za sebou.
První krok je přemýšlet nad ránem už večer. To, co se dá, si večer i připravte - oblečení na druhý den, dětem sbalit aktovku do školy, či vymyslet co bude na svačinu. Změňte si vyzvánění budíku na příjemnější, pouštějte si oblíbenou hudbu, ale připravte si ji už večer a ráno se můžeme věnovat sobě a nezbytným povinnostem. Jednoduché ne?

Manuál ranního přežití
  • Plánujte – připravte si večer přesný plán na ráno. Co se dá, to si nachystejte dopředu. Ráno tak ušetříte cenné minuty a vše půjde jako po másle.
  • Cvičte – cvičte alespoň minutu kardio, ale pravidelně a každý den, i když se vám nechce. Po čase si bez cvičení nebudete začátek dne umět představit. Ta troška námahy za to stojí. Vyplaví se vám endorfiny, nastartujete metabolismus a zlepšíte si náladu.
  • Vlastní ranní rituál – rituály jsou nejlepší a asi i jedinou cestou k úspěchu. Vymyslete si vlastní ranní rituál, který vám vyhovuje. Otevřete si ráno okno, pusťte si oblíbenou hudbu, zalijte květiny, nebo se na sebe usmějte v zrcadle, možností máte hodně.
  • Motivujte se – vymyslete si drobnou odměnu, která vás opravdu potěší. Nemusí to být nic nákladného, stačí milé drobnosti, které vám připomenou vaše pokroky. Odměnou může být i skvělá nálada!
  • Těšte se ze života – těšte se z každého malého pokroku, z každého rána a zvládnete všechny každodenní nástrahy s úsměvem.

Více informací najdete na www.bebevyzva.cz