Pohlcuje vás práce a problémy v ní natolik, že se dlouho po příchodu domů nedokážete uvolnit? Dělají vám starosti děti či partner? Pak je pro vás právě kreslení mandal to pravé.

Nejlépe uděláte, když si na několik hodin zajdete do speciálního kurzu, ale stejně tak můžete začít i doma; stačí mít pastelky (mějte k dispozici široký výběr barev) a ukázky základních mandal.

Nejprve si vyberte tu, která se vám spontánně zalíbí, ta odpovídá vašemu aktuálnímu citovému stavu. „Pak si najděte klidné místo, kde se pohodlně usadíte.

Začátečníci se budou držet předlohy, pokročilí můžou mandaly dotvářet vlastními nápady. Před malováním si mandalu prohlédněte jednou od vnějšího tvaru směrem dovnitř a jednou z vnitřku směrem ven. Rozhodněte se, kterým směrem chcete malovat.

Nakreslete si ji černým fixem a vybarvěte ji,“ radí lektorka kurzu kreslení mandal Zuzana Lukášková.

Pozor, s kým kreslíte!

Každý člověk má podle ní jiný způsob vnímání a může vidět v mandalách něco jiného. „I vy sami to ostatně můžete cítit zcela jinak druhý den. Naše nálady se mění, proto nedokončenou mandalu nikdy nedokreslujte,“ varuje Zuzana Lukášková.

Mandalu malujte zásadně jen pro sebe, protože si urovnáváte své vlastní nitro. Pokud se chcete naopak s někým hodně sblížit, pozvěte ho ke společnému malování.

Jestli si ale danou osobou nejste jistí, nebude ani vaše tvorba ten den stát za to. Během vybarvování se totiž postupně zklidňuje váš dech, vy se uvolňujete a vnitřně se dostáváte do své duše. Osoba, s níž nesouzníte, vám však může tento zážitek překazit.

Meditace se svíčkou

Mandala působí tam, kde ji umístíte, a to sama o sobě svými energiemi. Chcete-li jí však lépe porozumět a jejích energií využít, můžete na ní pracovat.

Jedna možnost je meditace. Posaďte se naproti mandale tak, abyste se cítili pohodlně. Můžete si atmosféru zpříjemnit tichou relaxační hudbou a zapálenou svíčkou či vonnou tyčinkou. Zklidněte svou mysl a zahleďte se na mandalu.

Snažte se na nic nemyslet, jen vnímejte pocity a asociace, které ve vás vyvolává. I krátký soustředěný pohled prý dokáže vyřešit nejeden problém…