Říká si Michelito a zápasí s býky. I když je mu pouhých 12 let, v toreadorské branži není žádný nováček. V aréně stál proti rozzuřenému zvířeti poprvé již jako pětiletý a od té doby stačil nashromáždit notně velkou sbírku uší vlastnoručně zabitých zvířat.

Zatím poslední úspěch si zapsal začátkem června, kdy jako nejmladší toreador v historii vystoupil v uznávané hlavní aréně v México City.

Na Mount Everest vylezl Jordan společně se svým otcem a třemi domorodými Šerpy. Pro výstup použili obtížnější cestu z čínské strany hory, protože nepálské úřady požadují, aby horolezcům bylo nejméně 16 let.

Jordanova matka synův výstup sledovala doma v Kalifornii a s výpravou byla ve spojení pomocí satelitního telefonu. Hoch jí tak mohl zavolat bezprostředně poté, co stanul na Mount Everestu. „Řekl mi: ‚Ahoj, mami, volám ti z vrcholu světa,‘“ uvedla.

O výstupu na Mount Everest chlapec prý snil již jako devítiletý. Nyní má v plánu překonat nejvyšší vrcholy všech kontinentů. K cíli má velmi blízko.

Již v 10 letech pokořil nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro (5895 m n. m.) a v 11 severoamerický Mount McKinley (6 194 m n. m.). Nejvyšší vrcholy dalších kontinentů následovaly vzápětí. Nyní mu chybí pouze výstup na Mount Vinson (4892 m n. m.) v Antarktidě.

Jordanův otec je letecký záchranář a se svým synem před výstupem na nejvyšší horu světa několik let intenzivně trénoval. Někteří odborníci přesto jejich výpravu neschvalovali. Poukazovali zejména na to, že zatím není zcela jasné, jaký vliv mají velké nadmořské výšky na dětský organismus.

Dětské extrémy

  • GULIANO STROE (5), Rumunsko: Má svaly jako kulturista. Otec s ním posiluje již od dvou let. Chlapec tak bez problémů zvedá činky, chodí po rukou a provádí nejrůznější obtížné cviky. Lékaři varují, že hoch bude mít velmi pravděpodobně v budoucnu potíže s páteří. Ta je ve vývoji a extrémní zatížení by nemusela unést.
  • LINA MEDINA (5), Peru: Nejmladší matka na světě. V roce 1939 ji přivedla do nemocnice její indiánská matka s tím, že je posedlá zlými duchy. Holčička měla abnormálně veliké břicho a lékaři si zprvu mysleli, že jde o obrovský nádor. Ukázalo se ale, že je v osmém měsíci těhotenství. Císařským řezem se jí narodil zdravý syn. I když otce nikdy nepřiznala, byl za něj považován její otec. Lékaři později zjistili, že první menstruaci měla již v osmi měsících.
  • ARDI RIZAL (2), Indonésie: Denně vykouřil až dvě krabičky cigaret. Kouřit ho naučil otec, který mu první cigaretu zapálil v pouhých 18 měsících. Úřady chlapce svěřily do opatrování sociálních pracovníků, kteří se ho postupně snaží zbavit těžké závislosti na nikotinu. Zatím jeho vášeň snížili na 15 cigaret denně.