" Hned na úvod je třeba říci, že jsem teplomilný tvor a zimu, déšť a větrné počasí od srdce nenávidím. Naproti tomu sluníčko, léto a teploty blížící se ke třicítce přímo miluju. V teple si zkrátka lebedím a kdybych mohla, ihned bych se přestěhovala do tropického pásma. Není se proto čemu divit, že když se mi naskytla příležitost navštívit Saunový svět v relaxačním centru Aquapalace Praha v Čestlicích, skočila jsem po ní všemi deseti. Strávila jsem zde bezmála tři hodiny a připadala jsem si doslova jako v ráji."

Mohlo by vás také zajímat: Sauna: Relax a podpora imunity

Na své si přijde každý

Pokud nemáte se saunováním žádné zkušenosti, nevadí. Hned při vstupu do saunového světa se nachází malá restaurace s recepcí, kde vám vyškolený a milý personál vše potřebné vysvětlí. Zároveň si zde můžete koupit občerstvení nebo si za drobný poplatek 40 Kč vypůjčit prostěradlo a osušku a za 50 Kč župan a maxiosušku či si zdarma půjčit tablet s „wifinou“ a během krátkého odpočinku, který se doporučuje po každé návštěvě sauny, můžete brouzdat po internetu, chatovat nebo si vyřizovat maily.

Jakmile si tyto věci dáte do úložných prostor a prozkoumáte plánek saunového světa, už vám nic nebrání v tom, vydat se do některé ze čtrnácti prohříváren. Pokud nepatříte mezi otrlé saunéry, doporučila bych vám zvolit římské lázně, kde se nachází pět parních kabin římského stylu s větší vlhkostí vzduchu a teplotami od 29 °C – 65 °C, menší bazén, kde je možné plavání i bez plavek, a studené masážní i aromatické sprchy. Chcete si dopřát klasické suché saunování? Žádný problém! Ve finských lázních, kde je vlhkost vzduchu o poznání nižší, naleznete pět saun uvnitř areálu
a dvě venku, přičemž jedna z nich se nachází v dřevěném srubu, kde se konají i pravidelné ceremoniály.

Saunové ceremoniály

„Vizuální a zvukové show se pořádají každou hodinu, večer dokonce každou půlhodinu, a jsou v ceně vstupného. Návštěvníkům bych doporučil zejména scénický ceremoniál, během něhož dívka tančí a ovívá návštěvníky ručníkem, nebo ceremoniál zvaný Fantom v opeře, na jehož konci zazpívá saunér árii z této opery,“ říká Ing. Radek Steinhaizl, ředitel Aquapalace Praha. Kromě relaxačních místností a sprch jsou ve finských lázních k dispozici také vířivky a venkovní terasa, kde můžete v letních měsících chytat bronz.

Zábava i pro děti

I když je saunování doménou především dospělých, v Aquapalace Praha si na své přijdou i děti. Kromě vodního světa, který čítá bezpočet vodních atrakcí, jako jsou např. tobogány, skluzavky, divoká řeka, umělé vlnobití a jiné, si mohou vaše ratolesti i pořádně prohřát tělíčko. „Součástí jak vodního, tak saunového světa je, kromě panoramatické sauny se zabarveným sklem pro dospělé, také dětská sauna, jež má podobu perníkové chaloupky. Je zde nižší teplota a pokud budou děti ležet či sedět na spodních lavicích, nemusí se rodiče strachovat, že by se jim něco stalo,“ vysvětluje Ing. Radek Steinhaizl.

Vyrazte si do Aquapalace Praha

Nemáte na víkend ještě žádný plán? Pak dlouho nepřemýšlejte a vyrazte s rodinou do Aquapalace Praha, kde si zábavu, adrenalin a pořádnou dávku relaxace užije každý člen rodiny. A pokud nemáte auto, nevadí. Kromě klasické MHD můžete využít zdarma Aquabus, který jezdí denně každou hodinu ze stanice metra C – Opatov.