Diskutujte: Kterému pamlsku na rodinných oslavách nedokážete odolat?

Dietoložka NATURHOUSE Alena Babčániková mě na druhý týden hubnutí vybavila novými pokyny. Pět dnů držet Pestrou dietu (viz. 2. díl seriálu) a dva dny nárazovou ananasovou dietu. „Takové dietní opatření vám pomůže vyvážit příjem energie pokaždé, když to jednorázově přeženete na nějaké rodinné oslavě nebo třeba o svátcích,“ vysvětluje a já si nesu papír domů jako poklad.
Přesně to jsem potřebovala – vědět, co jíst druhý den poté, kdy moje sestra Ája pozve všechny na svůj fantastický moučník Opilý Isidor. Ananas mám ráda, nebude žádný problém, lebedím si. Předčasně…

Tak napřed proč zrovna ananas. Sází na něj hned několik diet dostupných například na internetu. Celkem právem – ovoce, které je sice dost sladké, jako super přírodní bonus nabízí enzym bromelin, napomáhající štěpit tuky. Kromě toho, že tělu dodává spoustu minerálů a vitamínů, které se při jakémkoliv dietním režimu velmi hodí.

Nárazová ananasová dieta:

Snídaně: 6 sušenek FIBROKI nebo dva celozrnné toasty s nízkotučným tvarohem, 1 sklenička pomerančové šťávy.
Přesnídávka: 1 kolečko čerstvého ananasu nebo šťávy z něho.
Oběd: 2 – 3 kolečka čerstvého ananasu, 200 g bílého masa (jedla jsem kuře bez kůže pečené na plechu), 2 – 3 kolečka čerstvého ananasu.
Svačina: Nízkotučný jogurt s dvěma lžícemi vlákniny.
Večeře: Bílé maso, 2 – 3 kolečka čerstvého ananasu.

Pestrou dietu se mi daří dodržovat celkem bez problémů. Je vyvážená, specialistka z NATURHOUSE mi navíc všechno podrobně vysvětlila.

  • Nemám většinu času chuť ani na sladké, ani na slané a žasnu, jak snadno jsem se dokázala vzdát například čokolády.

Hladce si proplouvám dietním režimem a netuším, že se blíží nebezpečná tsunami. PMS! Udeřily obrovskou silou a přílivová vlna smetla skoro všechno odhodlání držet dietu. Mlsně obcházím ledové kaštany i sušenky a nevezmu si jen s obrovským sebezapřením. Dávám si dvě kávy s cukrem navíc, trochu šunky prosciutto, hrnek kakaa na bruslení pod širákem a ukusuju dětem nanuky na procházce. Řekla bych, že jsem z toho vyvázla ještě docela hladce.

Nárazová ananasová dieta je pro mě větší výzva, než jsem si myslela. Oba dva dny skončily v podstatě fiaskem (pozor, nesmí se držet těsně za sebou a ne v den, kdy sportujete – já lektoruji spinning čtyřikrát týdně, moc dní na výběr jsem neměla).

První den (středa) – Za soumraku jsem zjistila, že nemám dost ananasu. Koupila jsem si jen jeden menší a večer už nebylo z čeho brát. Poučení: je lepší se pořádně zásobit.
Druhý den (pátek) – Mrzne, až praští, jdeme s dětmi na boby. Výdej energie je zřejmě větší, než jsem si myslela, a po návratu domů se klepu slabostí. Cítím, jak mi klesá tlak, ruce se mi třesou. Kluci začínají zoufale brečet, že jim maminka umře hlady – psycho! Spraví to pár sušenek FIBROKI a jsem okamžitě v pořádku, těším děti a dávám si ještě pro jistotu čaj s citronem a medem.

  • Později mi dietoložka Alenka vysvětluje, že lidé s nízkým tlakem vystavení mrazům a zátěži musí operativně řešit situaci přidáním jídla a ne se držet papíru s rozepsanou dietou zuby nehty.

Na pravidelnou konzultaci a převažování se plížím dost sklesle. Zapomněla jsem jíst tabletky na bylinné bázi DRENANAT, které by mi měly pomáhat se zjištěným velkým přebytkem vody v těle. Moje dietoložka Alenka nebude mít radost, přemítám. A taky nemá.

Váha se během druhého týdne nehnula dolů ani o píď. Může to být zadržováním vody během menses (mnoho žen váží během periody naopak až o dva kilogramy navíc) – takže se ukáže příští týden.
Jedna hodně dobrá zpráva by tu ale byla. Přestože vážím stejně, ubrala jsem další centimetry na obvodech a skvělého půl kilogramu tuku.

Odcházím s návodem, jak jíst zejména o následujícím víkendu, kdy se chystám na hory lyžovat. Sama jsem zvědavá, co si počnu, až si celá parta kolem mě dá na chajdě smažák… Jestli jsem vydržela a jak se stravovat při výletu na hory, si přečtete příště.
Přidám i další jednorázovou dietu, tentokrát Špenátovou.

((bean:1:28))