Diskutujte: Na čem obvykle ztroskotá vaše odhodlání zhubnout?

Mohlo by vás také zajímat: Na vlastní kůži: H.E.A.T, sázka na (ne)obyčejnou chůzi

Jen pro rekapitulaci: Mám cíl shodit pět kilo, které na sobě nechci. Ani pak nebudu ideál štíhlosti, ale co si budeme povídat – těsně před čtyřicítkou mám na vybranou mezi nějakým tím kilem navíc a jakžtakž vyhlazeným obličejem. Nebo budu vážit málo a přihlásí se vrásky.
Volím první variantu, tudíž „jen“ pět kilo dolů na hodnotu, se kterou jsem vždycky byla spokojená.

První týden mi pomáhá pečlivě rozepsaná Pestrá dieta, doplněná o výrobky společnosti NATURHOUSE - například vláknina Fibroki (která mi chutná a láskyplně jsem ji překřtila na „Fibročka“, protože mě vždycky zachrání před hladem právě včas), moc dobré sušenky Fibroki (ty s granátovým jablkem byly dobré, ale u anýzových mám reklamaci: jsou tak moc dobré, že se těžko jí jen předepsané množství), celozrnné tousty nebo ampule Levanat, podporující činnost ledvin a odvodnění. (Fujtajksl, musím bohužel konstatovat. Ale vydržet se to dá a moje milá dietoložka z NATURHOUSE Alena Babčaníková ujišťuje, že jsou chuťově sice nejméně přijatelné ze všech, ale zato účinné.)

Jak jsem přes týden dietně jedla a co jsem si o tom myslela

Snídaně

Co jsem jedla: Moje kalorické ranní kafe, kterého jsem se (jak už jsem zmínila) odmítla vzdát. Dva plátky celozrnného chleba nebo toasty s nízkotučným tvarohem nebo 6 sušenek Fibroki a sklenice vody. Za každou kávu musím dodat sklenici vody navíc k běžnému pitnému režimu – 2 až 3 litry čisté vody nebo neslazeného čaje denně.

Co jsem si o tom myslela: Že nevydržím bez startovacího čokoládového bonbonu, který jsem si obvykle šoupla do pusy, ještě než jsem šla dolovat děti z postýlek. Ale ukázalo se, že dieta je skvěle vyvážená. Nemám chuť na sladké ani na slané a žasnu.

Přesnídávka

Co jsem jedla: Kvůli sacharidům sladké ovocné svačiny. Tolik ovoce, kolik se vejde do jedné ruky s výjimkou banánů a hroznového vína.

Co jsem si o tom myslela: Že zdechnu hlady, přestože po celý den a tedy i dopoledne můžu sníst povolené zeleniny, kolik jen chci. Tak takhle by to nešlo, na to moje tělo nestačí, došlo mi záhy a přesunula jsem si směrem k svačině i nízkotučný jogurt s vlákninou, původně určený k obědu. Dietoložka mě pak za mé operativní řešení pochválila. Jen pro úplnost: Mrkev nepatří mezi zcela neškodnou zeleninu pro svůj obsah cukru.

Oběd

Co jsem jedla: Vařenou nebo nasucho pečenou zeleninu a bílé maso (kuřecí, rybí, krůtí...), jednou za čas bych mohla i hovězí nebo telecí apod., ovšem vepřovému dočasně odzvonilo.
V den, kdy lektoruji spinning (v úterý, čtvrtek, sobotu a neděli obvykle po dvou lekcích naráz) smím přílohu, nejlépe těstoviny nebo luštěniny. Opět takové množství, aby se vešlo do otevřené dlaně na kupičku. Mimochodem tyhle jednoduché pomůcky mi vyhovují mnohem víc, než kdybych měla potraviny vážit.

Co jsem si o tom myslela: Byla jsem zvyklá obědy si objednat v nedaleké restauraci nebo zajít na jídlo s kolegy. Samozřejmě je složitější vybrat něco z jídelního lístku a vhodně to zkombinovat, ale nikoliv nemožné.
Jogurt s vlákninou už jsem obvykle spicla k svačině, takže nic.

Svačina

Co jsem jedla: Opět ovoce. Bezvadný je třeba ananas. Banán jsem si dala jen ve dny, kdy jdu na spinning – to můžu přidat i cereální sušenku. Nedokázala jsem se ovšem vzdát svého odpoledního kalorického kafe.

Co jsem si o tom myslela: Že se odpolední svačina mnohem lépe dodržuje než dopolední.

Večeře

Co jsem jedla: V postatě podobné variace na zeleninu a bílé maso jako při obědech. Plus obvyklý jogurt s vlákninou. Ňam. Na ten se vyloženě těším. Vůbec je to báječné, moct večeřet. Celé roky jsem končila s jídlem v pět odpoledne, což je podle dietologů jeden z nejděsivějších hubnoucích mýtů vůbec.
Co jsem si o tom myslela: Že je skvělé nechodit spát hladová.

Soupis mých týdenních hříchů:

  • Asi pět čajů s medem, kterému bych se měla vyhýbat taky, ale byla jsem tak příšerně nastydlá, že jsem usoudila, že je nezbytný pro přežití.
  • 2 veliké lentilky (modrá a zelená, nalezeny ve dveřích automobilu, když jsem frajeřila a myslela si, že trénink s fotbalisty na spinu odjedu na dvě mandarinky).
  • 2 dcl hodně hustého sladkého džusu ze stejného důvodu jako lentilky. Jakmile jsem pustila zpět do života banán a cereální sušenku, kolapsové stavy při tréninku zmizely.
  • Třetí kalorická káva v sobotu v jednu hodinu ráno, když se mi nepovedl tvarohový moučník „střecha z Be-be sušenek“ pro návštěvu a vypadal jako po zemětřesení. Měla jsem vztek. Vypila jsem kávu a měla jsem vztek ještě větší, že se mi nedaří ani střecha, ani dieta.
  • Ano, olízla jsem tvarohový krém při výrobě moučníku „střecha z Be-be sušenek“.
  • 2 x 2 dcl červeného vína během týdne, protože je zdravé na srdce, říká to docent Pirk (ale měla jsem výčitky).
  • Jednou jsem rybu nahradila olomouckými syrečky. Nejsou téměř vůbec tučné, ale bohužel moc slané a sůl zbytečně zadržuje vodu. To mi nedošlo.

Čemu jsem dokázala odolat:

- Vábení kolegyně Zuzky na pralinku. To se to Zuzce vábí, když je éterická víla. Dokonce mi řekla, že pralinka je v třeskutých mrazech otázkou přežití, a já si nevzala, přestože teploměr padal stále níž!
- Sladké cukrové pusince, kterou mi schoval syn Vlastík (zblafnul jich celý sáček a já se zlobila. Ale zlobte se dlouho na teenagera, který dá stranou mámě pusinku?). Nechala jsem si ji na PAK. Je růžová.
- Všem dobrotám, které jsem přichystala v sobotu pro návštěvu – včetně skácené, ale prý moc dobré střechy z Be-be sušenek.

Na váze jsem ubyla 2,3 kg za 6 dní diety. 700 g z toho byl čistý tuk (jupí, skoro tři kostky másla fuč). 100 g tuku se mi změnilo v další svaly (svalů mám hodně, jsem trénovaný člověk), zbytek voda.

Co se mimo jiné dočtete příště:

  • Jak vypadá ananasový den, který vás zachrání pokaždé, když to na nějaké oslavě přeženete.
  • Názorné fotografie z mého celoživotního boje s váhou.

Vaše Divizna z přední linie boje s nadváhou.