Diskutujte: Vyzkoušeli jste akupunkturu a s jakým efektem?

Mohlo by vás také zajímat: video: Akupunktura údajně nebolí nebo Tradiční čínská medicína a žena (I. díl)

Podle wikipedie je akupunktura léčebná metoda, během které se do akupunkturních bodů pacienta napíchávají jehličky. Tyto body leží na těle na akupunkturních drahách, tzv. meridiánech. Podle čínské tradiční medicíny těmito body proudí tělesná energie čchi a jsou spojeny s orgány v těle. Akupunktura má tedy za úkol vyrovnávat nerovnováhu této energie a odstraňovat ji. Akupunktura vznikla již před několika tisíci lety a v Číně byla prováděna již v době kamenné.

Je to věda?

Pohledy na akupunkturu jsou opravdu různé. Jedni ji vidí jako metodu, která opravdu pomáhá, druzí zase jako pseudovědu, jejíž účinky nejsou nijak prokázány. Každopádně si našla místo v některých ordinacích českých lékařů a je rozšířená po celém světě. Akupunkturu lze provádět u všech věkových kategorií, často se kombinuje ještě s jinou léčbou, a tak dokáže snadněji a rychleji vyléčit problém, který člověka trápí. Dokonce je často používána preventivně k posílení celkového stavu organismu a imunity.

Kafe.cz zjistilo:

S čím vším vám mohou jehličky pomoci?

  • bojují proti obezitě
  • pomáhají s odvykáním kouření a působí proti alkoholismu
  • zbavíte se migrén i jiných bolestí hlavy
  • pomáhají při svalověkloubním onemocnění lidského aparátu
  • mají celkově protibolestivý efekt
  • pomáhají s neurotickými poruchami, jako je koktavost, nechutenství, neprospívání, poruchy spánku, pomočování
  • podpůrně působí i při alegiích, onemocnění dýchacích cest
  • upravují nemoci sliznice žaludeční a funkční poruchy trávení
  • pomáhají při gynekologických potížích
  • bojují proti neplodnosti
  • preventivně můžete akupunkturu podstoupit i proti komplikacím cukrovky

Vaše návštěva u „jehličkáře“

Co všechno byste měli udělat, pokud chcete navštívit lékaře, který provádí akupunkturu? Rozhodně ho seznamte se svým zdravotním stavem. Pak vás bude čekat vyplnění dotazníku na osobní anamnézu onemocnění, kterými jste prošli nebo které se objevují ve vaší rodině. Dle toho se lékař rozhodne pro metodu aplikace jehel a vybere potřebné body pro ovlivnění pacientovy choroby. Možné je užít tělovou akupunkturu, ušní nebo kombinaci obou metod. Techniky vpichu jsou různé (sedativní, stimulační). Je několik druhů jehel (s plastovým držákem, kovovým držákem, měděným a stříbrným držákem). „Do akupunkturních jehel je možné zavádět přístrojem i elektrostimulaci,“ říká MUDr. Hana Jarošová, primářka v Centru léčebné rehabilitace Revmatologického ústavu (www.revma.cz), a dodává: „použít se dá také laseropunktura – tedy ovlivnění akupunkturních bodů světlem laseru. To je možné zvláště u dětí a vnímavých osob aplikovat malé „magnetky“ na akupunkturní body nebo aplikovat i speciální čínskou obilovinu, která po přiložení a fixací náplastí stimuluje vybraný akupunkturní bod.“

Je to i pro mě?

Akupunktura nepůsobí jen na pohybový aparát, ale i na imunitu, interní nemoci – hypertenzi, pálení žáhy, průjmy, zácpu, na migrény, nespavost, psychické poruchy, špatné nálady, deprese…„Prováděny byly i studie akupunktury i při léčbě revmatoidní artritidy,“ uvádí MUDr. Hana Jarošová a pokračuje: „Ve východních státech, ale i v některých západních v určitých případech se používá akupunkturní postup místo anestetik při operacích. Pacient necítí bolest, ale vše vnímá – zde tedy vždy akupunktura, je-li použita, způsobí analgezi,“ uzavírá primářka z Revmatologického ústavu. Akupunktura aplikovaná při bolestech kyčelních, kolenních kloubů např. při artróze může napomoci od bolesti, také je úspěšná při bolesti v zádech – v krční, hrudní, bederní oblasti, při bolesti křížokyčelních kloubů. Existují i doporučení při léčbě lupénky, revmatoidní artritidy. Samozřejmě, nemůžeme se spoléhat, že jakákoliv léčba (farmakologická, nefarmakologická, operační) příznaků a nemocí nemůže zaručit 100% výsledek. Podstoupit ji mohou téměř všichni, ale vyhnout by se jí měly těhotné ženy, pacienti s krvácivými chorobami, v akutním psychotickém stavu či ti, kteří užívají léky, které jsou kontraindikací k akupunktuře. U dětí se užívá laseropunktura nebo léčba magnetkami.

Na co si dát pozor!

Akupunkturu – tedy porušení integrity pacientova těla smí provádět v ČR pouze lékař. Chystá-li se vám aplikovat jehly masér, fyzioterapeut nebo inženýr, měli byste rychle pochopit, že něco není v pořádku. Lékař-akupunkturista by měl mít vždy lékařský diplom a certifikát o kurzu akupunktury schválený v ČR. Je nebezpečí, že pokud by vám jehly aplikoval nelékař, není zaručeno, že jehly aplikuje do správných anatomických struktur – může napíchnout aortu……s fatálními důsledky pro nemocného.