Diskutujte: Co děláte pro krásné pozadí vy?

Mohlo by vás také zajímat: Strie a celulitida: na léto pryč s nimi!

Na pěkné pozadí působí hlavně cvičení. Zvláště u těch dam, které mají sedavé zaměstnání. Proto se stačí zaměřit na procvičování hýžďových svalů, správnou stravu a pitný režim, udržení si správné váhy a během 14 dnů uvidíte pokrok. Navíc účinek se znásobí, když výše zmíněné zkombinujete se zpevňující kosmetikou a třeba speciálními lymfatickými masážemi a zeštíhlujícími procedurami.

Intenzita cvičení je na vás

Každému vyhovuje něco jiného, a proto hned na začátku plánu zvolte, jak často a dlouho budete cvičit. Můžete zvolit variantu, kdy budete cvičit třeba třikrát až čtyřikrát hodinu, nebo každý den po půl hodině. Stejně tak bude čistě na vás, zda si zvolíte cvičení ráno nebo večer. Důležité je, aby vás to bavilo, protože tentokrát jde o čas. Léto je skoro v polovině. Kafe.cz doporučuje cvičit denně kratší dobu. Cvičení je intenzivní a hlavně působí pozitivně na naši psychiku.

Jak posílíte hýžďové svaly:

  • jízdou na kole/spinningem
  • posilováním problémových partií
  • jízdou na in-line bruslích
  • plaváním
  • chůzí a během

Kafe.cz radí:

  • V posilovně zadeček procvičíte také skvěle pomocí různých přístrojů. Vždy ale myslete na předchozí zahřátí svalových partií – nejlépe chůzí nebo během na pásu. Stejně tak vám ale poslouží procházka z práce a cvičení až doma.

Myslete na jídlo i celé tělo

Určitě se právě teď vrháte do usilovného procvičování zadních partií, ale pozor. Chce to vzít trochu komplexněji:

  1. Nejdříve se podíváme k vám do kuchyně. Máte-li potíže jen s povislým a povoleným zadečkem, stačí změnit málo. Nejdůležitější je udržovat si tzv. váhu spokojenosti – tedy tu, ve které se cítíte dobře a neovlivňuje negativně vaše zdraví. Jednoduše ji poznáte podle BMI nebo po přeměření u lékaře či výživového poradce třeba na přístroji Bodystat.
  2. Dále je potřeba uzpůsobit cvičení a hubnutí svůj jídelníček. Díky tomu snadněji nastartujete tělesné spalování. Důležité je tedy vyvážit příjem s výdejem a dopřávat si pravidelně pestrou stravu.
  3. A kromě toho rozhodně procvičujte celé tělo. Tím, že se zaměříte jen na posilování zadečku, si můžete způsobit, že se vytvoří svaly, a tím se zvětší objem procvičovaných partií. Zadeček tak opticky vystoupne, a to by se vám nemuselo zrovna extra zamlouvat. Posilování tedy doplňte všestranným aerobním pohybem.

Pozor na pitný režim!

Dalším pravidlem, které je v honbě za dokonalým pozadím nepostradatelné, je dodržování správného pitného režimu. Bez vody totiž tělo nemůže nikdy správně hubnout a zpevňovat. Díky správnému pitnému režimu můžete zabránit popraskaným žilkám, vzniku strií a celulitidy. Nejlepší je voda, a to v množství zhruba 2,5 až 3 litrů denně.

Od slov k činům

Abychom jen nemluvily na prázdno, máme pro vás několik intenzivních cviků, díky kterým dosáhnete dokonalého zpevnění. Vždy je potřeba myslet na správné provedení a dýchání. Začátečnice by měly volit mírnější trénink a tělo spíše vyrýsovat. Tedy zaměřit se na snadnější cvičení s více opakováními. Nejlepší je v takovém případě cvičit s váhou vlastního těla. Ze začátku volte půlhodinové cvičení a s každým dnem přidávejte na délce. Dostat se tak můžete až na 60 – 90minutové procvičování celé spodní poloviny těla. Nejúčinnějšími cviky jsou pak zanožování, dřepy, výstupy nebo výpady či stoper. Nezapomínejte na zahřátí – k tomu může dopomoci tanec nebo rotoped – a také na protažení svalů po cvičení.

Zanožování:

Dbejte na správný postoj těla, dobré provedení a hlavně správné dýchání. Nejdříve zanožujte bez zátěže, postupně přidávejte závaží. Opřete se rukama o zeď a začněte zanožovat nohy jednu po druhé. Nataženou nohu držte napnutou, neohýbejte ji v koleni. Cvik opakujte nejdříve 15x na levou a poté 15x na pravou nohu. Pohyb provádějte pomalu a nešvihejte. Nevytáčejte pánev a špičku pohyblivé nohy směřujte dolů v tzv. fajfce.

Dřepy:

Opravdu účinným cvikem na posílení zadečku je starý dobrý dřep. U něj ale dvojnásob myslete na správné provedení, protože jedině tak je opravdu účinný. Počet opakování by měl být zhruba 15 po třech sériích každý den. Pohybujte se plynule, ruce natáhněte před sebe a dolů jděte pomalu. Směrem dolů se nadechněte, při pohybu nahoru vydechněte. Nepředklánějte se, držte rovná záda a zpevněte pozadí.

Výstupy na schody (či jiná vyvýšená místa):

Nejdůležitější při provádění tohoto cviku, který můžete vyzkoušet opravdu kdekoli, je tempo. Počet opakování držte u dvacítky a provádějte alespoň jednu sérii na každou nohu denně.

Další vhodné cviky:

  • Výpady
  • Polodřepy s výskokem
  • Posilování s gumičkou
  • Zanožování vkleče
  • Zvedání pánve vleže se zvednutou nohou
  • Zdvihání nohou na boku
  • Střihání nohou vleže