Zámek

Jednou z dominant města Mikulov je barokní zámek stojící na skalnatém kopci zvaném Zámecký vrch. Zámek stojí velice blízko centra města a v současné době jej můžete navštívit nejen kvůli stálé expozici Regionálního muzea v Mikulově, ale zámek je používán i jako příležitostné dějiště kulturních akcí.

Svatý kopeček

Další (tentokráte přírodní) dominantou Mikulova je Svatý kopeček (363 m n. m.). Na něm se nalézá velké množství zákonem chráněných a vzácných druhů rostlin a živočichů. Proto byl již v roce 1946 vyhlášen botanickou rezervací a od roku 1992 přírodní rezervací. Na vrchol kopce vede barokní křížová cesta s 15 zastaveními. Na jeho samotném vrcholu se rozprostírá barokní poutní kostel sv. Šebestiána, zvonice a asi o 300 metrů dále kaple Božího hrobu.

  • Výhled ze Svatého kopečku je doslova kouzelný. Nabízí panorama celého města Mikulov a romantická atmosféra vyloženě vybízí k návštěvám zamilovaných dvojic.

KAFE.cz zjistilo

V konečné fázi filmu 2 bobule probíhala velkolepá svatba hlavních představitelů – ta se konala právě na mikulovském Svatém kopečku. Ostatně film je z velké části točený právě v Mikulově a jeho okolí.

Okolí Mikulova

Kraj vína, pohostinnosti a dobré nálady. Také tak by se dala jižní část Moravy popsat. Převážná většina turistů sem jezdí hlavně kvůli příjemným návštěvám vinných sklepů a kvalitnímu vínu, které zde (zejména v době vinobraní) teče proudem.

Pokud se však rozhodnete podívat i mimo brány města Mikulov, rozhodně doporučuji navštívit třeba chráněnou krajinnou oblast Pálava, Novomlýnské vodní nádrže nebo dvě středověké zříceniny: Dívčí hrad na severním hřebeni Děvína a Sirotčí hrádek nad vsí Klentnice.

Tip KAFE.cz

Víkendové pobyty spojené s ochutnávkou kvalitních moravských vín se staly již naprostou samozřejmostí v nabídkách různých cestovních kanceláří. Ale stejně tak můžete za poznáváním vinných sklípků vyrazit i na vlastní pěst. Doporučujeme návštěvu vinného sklípku včetně ubytování. V ceně je tak prohlídka celého sklípku, ochutnávka vín s různými přívlastky včetně dalšího pohoštění.

Čím se v Mikulově zabavit na podzim 2010?

28. 10. Vypouštění lampionů štěstí: Pokus o zapsání do české knihy rekordů
Amfiteátr Mikulov, začátek od 18 hodin
12. 11. Svěcení vína ročníku 2010: Svěcení vín, degustace.
Zámek - Gajdošův sál