Z Libice k soutoku Labe a Cidliny

V Libici nad Cidlinou budete muset přejet koleje a chvíli jet mezi domky po silnici. Pokud se tady chcete podívat k historickému románskému kostelu a k soše sv. Vojtěcha, na náměstí odbočte vlevo. Po prohlídce se vraťte na náměstí. Když totiž nyní odbočíte vpravo, dostanete se k památníku zničené osady Slavníkovců.

Zde se napojíte na cyklostezku, která jinak začíná kousek za Velkým Osekem, tedy nedaleko odtud. Držte se směrem na západ, projeďte lužním lesem a dostanete se k řece Libici, kde určitě potkáte pár rybářů. Pod mostem pak dojedete k soutoku Libice s Cidlinou. Je zde velká restaurace s grilem a v rybářské sezoně i s nabídkou rybích specialit.

Od soutoku do Poděbrad

Odtud to máte jen pár kilometrů do Poděbrad. Tady se natáčí často filmy, naposledy zde Pierre Richard měl dokonce hausbót. Po pravé straně minete slavné golfové hřiště, kam si jezdí zahrát odboroví předáci v době stávek, bývalou lesní oboru, bývalé koupaliště, které uvidíte třeba ve filmu Vlasty Buriana Hrdinný kapitán Korkorán, a před vámi už se tyčí zámek. V Poděbradech, jestliže pojedete o víkendu, se na kolonádě stále něco děje, takže doporučuji přestávku na prohlídku. A když jsme na Kafe.cz, nejlepší kafe dělají na náměstí vedle té cukrárny na rohu.

Z Poděbrad do Nymburka

Z Poděbrad si můžete pak vybrat, zda do Nymburka pojedete dál po levém nebo pravém břehu Labe. Na tom levém najdete Havířský kostelík s dubem, který plodí na památku popravených pánů červené žaludy, jezero, cvičiště pro koně, o víkendech burzu, na tom pravém pojedete kolem Poděbradky i nového silničního mostu, opět lužním lesem, zvaným Babín, kde bývá docela hodně hub. V Nymburku stojí za prohlídku hradby, kolem kterých nejspíše projedete, a pokud vám budou povědomé, točil se zde film Tři veteráni. Nahoře před náměstím pak stojí historický románský kostel, můžete navštívit i památný pivovar.

A dál?

Z Nymburka už se dá jet zpátky do Prahy opět vlakem, ale pokud nemáte výletů dost, je poblíž Hrabalovo Kersko, středověké městečko v Ostré, dá se dojet do Lysé nad Labem i k eremitáži sv. Václava. Zde však cyklotrasy už vedou z větší části po silnicích. Dá se na kole dojet, pokud z Nymburka budete sledovat cyklotrasu 0019, až do Prahy, ale pohořeli na tom zkušenější cyklisté. Přece jen by na vás čekalo zhruba 60 – 70 kilometrů, protože trasa nevede přímo, a navíc ne vždy po nejlepších cestách.