První pomoc a léky vždycky raději z domova

Můžete namítnout, že dnes seženete vše potřebné v každém koutě světa (pokud se nechystáte na extrémní dovolenou v divočině). Pravda je ale taková, že vybaveností lékáren a drogerií můžete být zaskočeni i v evropských zemích. Nehledě na to, že každá země má v distribuci trochu jiné přípravky, a ne vždy lze reálně sehnat, co potřebujete.

Pokud jedete na dovolenou s cestovní agenturou, měl by vám v nesnázích pomoci delegát. Jakmile ale vyrazíte na vlastní pěst, jste odkázáni jen sami na sebe a pomoc internetu. Určitě proto doporučujeme připravit si základní potřeby pro první pomoc a léky, které berete denně. V lékárničce na cesty by nemělo chybět následující:

  • léky, které berete pravidelně (např. na tlak, alergii, štítnou žlázu, antidepresiva apod.)
  • základní léky na horečku, bolest a zažívací potíže
  • náplasti a obinadla
  • desinfekce
  • přípravek proti a po štípnutí hmyzem
  • sprej do nosu a pastilky proti bolení v krku (zejména při cestování klimatizovaným letadlem jsou nemoci z nachlazení častým problémem i na letních dovolených)

Pro děti a zvířata zásobu na 3 dny

I když jedete do civilizace, nepodceňujte zásobu výživy pro děti a zvířata. Při cestování vás může potkat lecjaká neočekávaná událost, kdy budete muset náhle změnit plány a je dobré být připraven i na možnost, že se vám nepodaří zásoby doplnit hned. Určitě mějte zabalenou dětskou výživu (sunar, příkrmy, kaše, křupky, tyčinky a další) alespoň na 3 dny. Pokud máte velmi vybíravé dítě, nespoléhejte na to, že mu na dovolené v zahraničí zachutnají místní produkty. Když budete mít dostatečnou zásobu jeho oblíbených dobrot, neriskujete zbytečné scény a hladovění.

To samé platí i pro domácí mazlíčky. Pokud cestujete se psem nebo kočkou, zabalte jim dostatečnou zásobu krmiva, které znají a jsou na něj zvyklí. Cestování samotné je pro mnoho zvířat stresující a pokud by měli ještě navíc zkoušet nové krmivo, byla by to zbytečná zátěž. Navíc není dobré měnit zvířeti stravu ze dne na den. I bez cestování je potřeba na nový typ krmiva zvíře zvykat pomalu a postupně.

Dětem i zvířatům také nezapomeňte přibalit na cestu jejich oblíbenou hračku.

Nezapomeňte na zábavu

Dovolená může být sama o sobě plná zážitků a nejrůznějších aktivit. Ale často zjistíte, kolik volného času bez zaměstnání a běžných denních úkonů, najednou máte. Proto často na dovolené přečteme tolik knih, jako někdy za celý rok. Ale je důležité se připravit předem. Zejména pokud neholdujete online zábavě (která je instantně dostupná odkudkoliv, kde je internet) nebo si chcete dát digitální detox. Jak se vybavit na dovolenou proti nudě?

  • dostatek knih, pokud plánujete na dovolené číst (výhodou je, pokud si můžete vzít v rodině více knih a vzájemně si je během dovolené půjčovat)
  • sudoku, křížovky a další luštění
  • deskové hry a karty (pokud trávíte dovolenou s dětmi, určitě si vezměte více her pro případ deštivých dnů)
  • materiály pro vzdělávání a rozvoj (pokud chcete čas na dovolené využít efektivně a přece zábavně, vyberte si zajímavou seberozvojovou knihu nebo zkuste aplikaci pro online výuku angličtiny, se kterou se můžete učit jazyk kdekoliv a kdykoliv).

Jestli i přes pořádnou přípravu vyčerpáte všechny možnosti a začnete se nudit, zkuste si zahrát na barmany. Bude to bavit děti (samozřejmě s nealkoholickými nápoji) i dospělé. Většinu surovin na míchané nápoje si koupíte v každém supermarketu i v zahraničí (snad jen pokud jedete na chatu, kde je jeden malý obchůdek, se předzásobte raději předem). Inspirovat se můžete recepty na 6 letních koktejlů. Děti nechte vymyslet si vlastní koktejl, který mohou pojmenovat a dát do něj vše, co jim chutná.