Certifikace Baby Friendly má zajistit, že se v hotelu lze bez obav ubytovat s dětmi a využívat s nimi i restaurační zařízení a další služby, které pobyt a starosti rodičům ulehčí. Aby se romantický rodinný výlet nezvrhnul v zážitek naplněný dětským vztekáním a lamentováním rodičů, sáhněte protentokrát po některém z hotelů s tímto certifikátem. Nevyhnete se sice odpovědím na otázku „kdy už tam budem?“, o všechno ostatní ale bude postaráno.

Baby Friendly jídlo i zábava

Donedávna nechávaly hotely problém cestování s dětmi zcela bez povšimnutí. Konkurenční boj o klienta však přinesl zajímavý výsledek – ubytovací zařízení, která tuto situaci chtějí změnit, provádějí rozsáhlejší úpravy, aby své služby zlepšily a mohly tak mladé rodiny s dětmi oslovit.

„Víme, jaké služby si naši zákazníci přejí a jaké čerpají či poptávají. Jasnou volbou tak bylo sestavení seznamu věcí, které mladé rodiny na cestách nebo třeba prarodiče s malými dětmi potřebují, a ten se stal základem naší zlepšené nabídky," říká generální ředitel hotelového řetězce, jehož součástí jsou hotely s touto certifikací.

Děti se v hotelech bez problémů nají – dostanou automaticky sedačku, speciální dětské jídlo a také možnost kdykoli odběhnout do dětského koutku. Děti tu jsou každodenní součástí hotelového dění, a proto nad nimi nikdo nebude ohrnovat nos. Často je také připraven dětský animační program, který malé potomky zabaví a nechá tak rodiče na chvíli odpočinout.

Lázně i hory: S dětmi kam vás napadne

Zatím se nabídka dětských hotelů omezuje na nejnavštěvovanější letoviska, jako jsou Krkonoše, Mariánské Lázně nebo Brno. Útočiště s certifikátem Baby Friendly ale najdete i na Vysočině a o certifikát se ale ucházejí i další zájemci, takže se nabídka vhodných zařízení postupně zvyšuje.

Velmi oblíbenou službou Baby Friendly hotelů je také hlídaní dětí. Pramen Labe nebo výhled ze Sněžky děti po náročném pochodu moc neocení. „Výstup k pramenu je dost náročný sám od sebe. Ale s malými dětmi je to za trest,“ říká pracovník krkonošského hotelu a dodává: „Proto jsme přistoupili na pravidla Baby Friendly programu a nabídli rodičům možnost děti pohlídat. V dětském koutku pro ně máme připravené hračky a animátor nebo chůva jim obstará vhodnou zábavu.“ Certifikát totiž zajišťuje, aby byla v hotelu služba (většinou placená), která dítě pohlídá, zatímco rodiče zdolávají kopce.

Restaurace, kde jsou děti vítány

Na děti se nehledí skrz prsty ani v hotelových restauracích. Naopak – Baby Friendly hotely vám vyjdou plně vstříc a zajistí dítěti pohodlí, na které je zvyklé. Samozřejmostí jsou sedačky, bryndáky nebo dětské prostírání, k dispozici jsou i dětské příbory. Personál hotelu vám také ochotně ohřeje vaše vlastní jídlo nebo připraví speciální dětské pokrmy.

To je oproti fungování „klasických“ hotelů výrazná změna. Zákaz donášení vlastního jídla do restaurace tu totiž není nic neobvyklého. Pokud navíc rodičům dojde nějaká základní dětská hygiena, můžou pomoc nalézt přímo na recepci. Certifikát Baby Friendly garantuje i tuto službu. Dovolená s malými dětmi tedy nemusí být při výběru vhodného ubytování nebo hotelu až tak velký problém. V mnoha ohledech se blýská na lepší časy a hotely si začínají uvědomovat měnící se nároky a potřeby svých hostů.