V hlavách mnoha lidí stále straší zvláštní nejasnosti a mýty. Podívejme se na některé z nich a uveďme je na pravou míru.

Rakovinou prsu mohou onemocnět pouze ženy

Mýtus! Mužskou prsní žlázu může zhoubné bujení postihnout také. Pravděpodobnost je však mnohem menší. Na muže připadá zhruba jeden ze sta nádorů.

Čím větší prsa, tím větší je riziko rakoviny

Mýtus! Nádorové buňky se mohou šířit úplně stejnou rychlostí jak v malých tak ve velkých prsech. Riziko je tedy stejné.

Má-li rakovinu prsu matka, onemocní i dcera

Mýtus! Riziko onemocnění rakovinou prsu je sice větší, pokud někdo v rodině již tuto nemoc má či měl, ale v žádném případě to neznamená, že pokud má dcera nemocnou matku, postihne ji rakovina také. Ženy, u kterých se v příbuzenstvu vyskytuje rakovina prsu, by o tom měly informovat svého lékaře a chodit na pravidelné prohlídky.

Rakovinou prsu onemocní pouze starší ženy

Mýtus! Také mladé dámy mohou být touto nemocí postiženy. Nejvíce však útočí po 50. roce života. Ženy musejí vědět, že riziko rakoviny prsu se stářím stoupá.

Rakovinou prsu nemůže onemocnět těhotná či kojící žena

Mýtus! Toto zákeřné onemocnění může zaútočit, i když je žena v jiném stavu či kojí. Pokud se s vašimi ňadry začne dít něco neobvyklého, ihned o tom informujte svého lékaře.

Rakovině prsu nemůžeme předcházet

Mýtus! Onemocnění samotnému lze sice těžko zabránit, protože je doposud známo příliš málo o jeho příčinách. Nemusíte však tomuto problému čelit bezbranně. Obzvláště důležité je, když je rakovina prsu rozeznána v raném stadiu. Riziko onemocnění snižuje také zdravý životní styl.

Rakovina prsu se nedá vyléčit

Mýtus! Pokud je nádor menší než 2 centimetry, až 90 % postižených se uzdraví.

Chemoterapie je jedinou možností léčby

Mýtus! Ve většině případů je nádor odstraněn operativně a z podpaží jsou odebrány lymfatické uzliny. Téměř po každé prodělané operaci se prsa, eventuelně také podpaží, ozařují. Případně se k léčbě připojí hormonální terapie.

Rakovinu prsu mají na svědomí příliš těsné podprsenky

Mýtus! Výzkumy doposud podobnou spojitost neprokázaly.

Užíváte-li hormony, hrozí vám menší riziko onemocnění rakovinou prsu

Mýtus! V současnosti je prokázáno, že hormonální terapie v přechodu dokonce riziko vzniku rakoviny prsu zvyšuje. Hormonální antikoncepce naproti tomu zvyšuje riziko vzniku rakoviny zcela minimálně.

Chcete vidět, jak rakovina prsu vypadá? Reálné fotky vám přineseme už příští týden!