Mohlo by vás také zajímat: Můj partner kouří trávu!

MÝTUS 1: Nemusím přestat kouřit, protože prostředí, ve kterém žiji, je již stejně znečištěné.

FAKT

Znečištěné životní prostředí způsobuje vznik rakoviny plic jen u 5 % populace. Stále tedy platí, že největším zabijákem jsou tabákové výrobky. Koncentrace toxických látek, které vdechuje kuřák, je mnohonásobně větší než při běžné inhalaci znečištěného ovzduší.

MÝTUS 2: S manželem oba kouříme, ale své děti povedeme k prevenci a vysvětlíme jim, že to není dobré.

FAKT

Samozřejmě je dobré, když rodiče budou dítěti od útlého věku vysvětlovat, že kouření není zdravé. Ale především představují vzor v rodině, který si většina dětí s sebou nese do dospělosti. Nehledě na to, že pokud budete kouřit v prostředí, kde vyrůstají děti, počítejte u nich se zdravotními problémy. Ať už se jedná o častější zápaly plic, záněty středního ucha, astmatické záchvaty či atopické ekzémy. Mnoho studií rovněž prokázalo vliv kouření rodičů na rozvoj dětské leukémie.

MÝTUS 3: Alergie jsou dědičné a kouření rodičů na alergie dítěte nemá vliv.

FAKT

Alergie jako taková se nedědí. Dědí se pouze sklon k alergiím. Do jaké míry se dědičná vloha projeví, záleží na dalších okolnostech. Kouření
rodičů v tomto procesu hraje velkou negativní roli. Snižuje kvalitu spermií, zhoršuje prospívání plodu v děloze a po porodu působí jako jeden ze spouštěcích faktorů pro rozvoj astmatu.

MÝTUS 4: Elektronické cigarety jsou dobrá náhražka.

FAKT

„Elektronická cigareta má výrazně nižší zdravotní dopad na lidský organismus než kouření klasických cigaret, přesto však není zcela neškodná,“ upozorňuje Mgr. Jarmila Greplová, odborný konzultant České koalice proti tabáku, o. s. „Náplně do elektronických cigaret obsahují směs chemických látek, které jsou pro tělo nepřirozené a často i toxické. Samotný nikotin je pak silně návyková a toxická látka, jež poškozuje cévní systém.“