Diskutujte: Připadá vám smysluplné mít v kuchyni myčku nádobí? Nebo si vystačíte s tradičním dřezem?

Kromě toho, že průměrná Evropanka stráví v kuchyni celkem tři roky, také ze statistik vyplývá, že jí trvá přibližně dva až tři měsíce, než si vybere novou kuchyň a všechny pomocníky do domácnosti, které jsou její součástí.

  • Odborníci na úspory jednoznačně tvrdí, že kdo chce ušetřit za vodu, měl by vsadit na myčku nádobí.
Jen pro srovnání ceny za jedno mytí nádobí po běžném nedělním obědě čtyřčlenné rodiny.

Spotřeba vody v myčce: 0,66 – 2 Kč
Spotřeba vody ve dřezu s napuštěnou vodou: 1 – 2,64 Kč
Spotřeba vody ve dřezu pod tekoucí vodou: 1,32 – 4,62 Kč

Z toho vyplývá, že myčka je (nejen) v době zvyšování cen užitečný spojenec. V konečných součtech ušetří za výdaje tisíce korun.

Pokud se ovšem domníváte, že se jedná o výkřik nejmodernější doby, jste na omylu. První myčka spatřila světlo světa už před 125 lety a její vynálezkyní byla shodou okolností velmi bohatá žena, Američanka Josephine Cochranová, která měla na mytí nádobí dostatek služebnictva. Jenže zdědila podnikavého ducha. Josephine byla vnučkou vynálezce parníku a její příběh si můžete přečíst na našem partnerském webu National geographic.

TIP KAFE.CZ: další zajímavé články na téma "myčka nádobí" vám přináší náš partnerský web www.dumazahrada.cz