Diskutujte: Líbí se vám Tomáš Rosický nebo jiný muž z naší reprezentace?

Národní tým odehrál svůj první zápas ve skupině A na šampionátu proti Rusku už v pátek ve Vratislavi. Další dva ho čekají 12. června (Česko – Řecko od 18:00) a 16. června (Česko – Polsko od 20:45) a pak se uvidí, jestli postoupíme do vyřazovací části turnaje, který společně pořádají Polsko a Ukrajina.

Muž, kterého jsme si vybrali do této rubriky, je přitom pro úspěch mužstva naprosto klíčový. „Všichni to víme, že bez Rosy to není ono. Uvědomujeme si, jak je pro nás důležitý,“ řekl těsně před šampionátem obránce Theodor Gebre Selassie a vyjádřil tak neoddiskutovatelný fakt, který si všichni kolem naší reprezentace uvědomují, bez Rosického to zkrátka není ono.

V přední hvězdu světového fotbalu Tomáš vyrostl z neduživého kluka, kterému byly všechny dresy hrozně dlouhé. Už jako fotbalový potěr hrával se staršími, než byl sám – někdy až o tři roky, jeho vzorem byl starší bratr, jehož slibnou kariéru zastavila zranění.
Ještě v jednom z prvních, tehdy německém, angažmá – dostal Tomáš Rosický od tisku přezdívku „Schnitzel“, neboli Řízek. Skrývala doporučení, že by měl jíst řízky k snídani, obědu i večeři, aby trochu zesílil.
Postupně se vypracoval, v nároďáku zdědil kapitánskou pásku po Pavlovi Nedvědovi a momentálně kope anglickou Premiere League v dresu Arsenalu, kde letos prožil báječnou sezonu.

Teď se soustředí na EURO, které může být v jeho jednatřiceti letech (a při frekvenci zranění) jednou z jeho posledních velkých akcí v národním dresu, a tvrdí: „Sny mají být veliké.“

3 věci, které o něm (možná) nevíte:

- S přítelkyní, modelkou a televizní „rosničkou“ Radkou Kocurovou, se seznámil před deseti lety při společném fotografování módy. Minulý rok čekali rodinu, ale nedopadlo to dobře.

- Má rád české filmy, které si často pouští v hotelu při odpočinku.
- Hraje na rockovou kytaru a poslouchá velmi tvrdou rockovou muziku.