Diskutujte: Zasáhla vás saga Stmívání? Kdo vám nejvíc pije krev?

Kromě výše zmíněného se nám samozřejmě se líbí jeho mystický a nebezpečný pohled a ta rudá smyslná ústa, která musí tak strašně krotit, aby se nepřisála ke krku jeho milované Belly.

Robert Pattinson - Upírský idol (nejen) školaček

Taky visí v pokojíčku vaší dospívající dcery plakát s bledým černovlasým mladíkem upírajícím na vás pronikavý pohled zlatohnědých očí? Pak vězte, že je to pětadvacetiletý britský herec Robert Pattinson převtělený v charizmatického upíra Edwarda Cullena z filmového hitu Stmívání. Další pokračování této veleúspěšné série Rozbřesk (1. část) nedávno vtrhlo do našich kin.

To, co se děje od první chvíle, co se před třemi roky Stmívání (Twilight sága) objevilo na plátně, lze nazvat jen davovým šílenstvím. Koneckonců již stejnojmenná literární předloha temné upírské ságy z pera Stephenie Meyerové leccos naznačovala.

Ve světě se stalo čtyřdílné románové Stmívání, které vycházelo v letech 2005 -2008, bestsellerem a naprosto nečekaně získalo čtvrté místo i v celostátní anketě České televize Kniha mého srdce – hned za Saturninem, Babičkou a Malým princem. Kolem filmové podoby tohoto upírsko-vlkodlačího melodramatu se pak rozpoutala úplná hysterie a jeho mladí herečtí protagonisté se doslova přes noc stali idoly dětí a teenagerů.

A z nich na prvním místě právě Robert Pattison, představitel Edwarda Cullena, upíra zamilovaného do krásné Belly, dívky z “lidské” rodiny. Tu hraje jednadvacetiletá Američanka Kristen Stewartová. Šílení kolem této dvojice pak dostoupilo vrcholu, když vyšlo najevo, že herci tvoří pár i v soukromí.

Sice se každou chvíli vynoří zvěsti o jejich rozchodu, ale už z marketingového důvodu by měli spolu slavní milenci vydržet alespoň do chvíle, než fanoušci na celém světě uvidí i závěrečný snímek série – u nás je premiéra druhé části Rozbřesku plánována na příští listopad.

Od amatérského Mackbetha k megastar

A co vlastně dělal ten vysoký mladík s ostře řezanou tváří předtím, než se stal miláčkem dívek školou povinných? Celým jménem Robert Douglas Thomas Pattinson se narodil 13. května 1986 v Londýně. Jako kluk dělil svůj zájem mezi sport, muziku – hraje dobře na piano a kytaru, a herectví.

Prý kvůli spolužačce, do které byl zamilovaný, se přihlásil do dramatického kroužku a už v patnácti hrál s amatéry na divadelním jevišti. Jedním z prvních představení společnosti Barnes Theatre Club, kde působil, byl Mackbeth.

V osmnácti letech stál poprvé před filmovou kamerou v historickém televizním snímku Království prstenu, volném zpracování severské ságy Prsten Nibelungů. Poté ho čekala menší role v historické romanci Jarmark marnosti a o rok později, tedy v roce 2005, najdeme jeho jméno mezi herci hitu Harry Potter.

I když nejprve jeho postava Cedrica Diggoryho nedostala velký prostor, diváci ho nepřehlédli a o dva roky později byl už jeho Cedrik jedním z protagonistů dalšího Harryho Pottera – Fénixova řádu. Mezi tím ovšem vytvořil jednu z hlavních rolí britského televizního válečného dramatu Pohřbené duše, kde předvedl, že je všestranným hercem, a nejen dalším přírůstkem do škatulky filmových fešáků.

To koneckonců dokázal i v roli autisticky podivínského outsidera z nefunkční rodiny v televizní adaptaci stejnojmenné knihy Kate Longové The Bad Mother´s Handbook. Sympatická snaha přesvědčovat diváky, že není jen hercem jedné polohy, zůstala Robretu Pattinsonovi i poté, co se stal upírskou megastar.

Herec sám k tomu říká: “Nechci dělat jen stupidní filmy pro teenagery. Nechci být idiot. Chci se učit hrát. Nedovedl jsem si představit, co se strhne po prvním díle Stmívání. Proto jsem čekal rok, než udělám další pokračování, a mezi tím jsem natočil několik malých filmů, z nichž jsem měl velké vnitřní uspokojení.” Připomeňme, že dva z nich, romantické snímky Nezapomeň na mě a Voda pro slony, byly k vidění i u nás.

Fanynky Roberta Pattinsona se mohou už těšit na březen příštího roku, kdy by se měl objevit na plátně v titulní roli dramatu Miláček, příběhu mladého ambiciózního spisovatele, který šplhá na výsluní moci díky svým úspěchům v ložnicích pařížských paní a slečen. Jednou z nich je i slavná Uma Thurmanová.

Co straší upíra?

Twilight sága se jak v knižní, tak filmové podobě stala skutečným fenoménem. První tři díly filmového zpracování vidělo v českých a slovenských kinech přes 900 tisíc diváků.

Obrovský humbuk a zájem kolem jejích premiér v mnoha ohledech kopíruje úspěch Harryho Pottera. Není divu, že tato celosvětová pozornost obrátila naruby život hereckých protagonistů filmu. Nejen popularitou, ale samozřejmě i vysokými honoráři.

Tak třeba za první film Stmívání z roku 2008 dostal Pattinson 2 miliony dolarů, za poslední dva díly Rozbřesku po 12 a půl milionech plus 2 a půl procenta ze zisku. Ovšem jak se nedávno herec svěřil médiím, slávu doprovázejí i negativní emoce.

“Můj mozek ještě tohle bláznění úplně nepřijal,” přiznává. “Můžu to samozřejmě pustit z hlavy, aby to šlo mimo mě. Můj agent se mě ptá: Máš s tím nějaké problémy? Jsi v pohodě? a já říkám, že bych jen nechtěl, aby mě třeba nějaký cvok zastřelil nebo pobodal. Nebo píchl jehlou a já pak dostal AIDS. To jsou mé skutečné obavy….Kdykoli vidím ty davy, vždycky na to myslím.”

Podívejte se na upoutávku k filmu Rozbřesk - 1. část