Diskutujte: Už jste si někdy zkusili lekci bikram jógy? Jak jste se cítili? Které sporty vám vyhovují?

Mohlo by vás zajímat: Na vlastní kůži: Bikram yoga, cvičení, které vás zaručeně dostane

Joseph Encinia poskytl měsíčníku Kraus, jehož květnové číslo je stále k dostání na stáncích, obsáhlý rozhovor během své návštěvy Prahy. V podstatě přiznal, že jeho život změnila jediná návštěva bikram jógy: „Když se podíváte na mé fotky tenkrát a dneska, uvěříte, že jóga dokáže úplně cokoli, že musí fungovat u kohokoli. Skvělá reklama.“
Z mimořádně zajímavého rozhovoru, který vedla publicistka Mariana Fasterová, přinášíme ukázku.

Byl jste prý těžce neduživé dítě, navštívil jste lekci bikram jógy a váš život dostal nový směr. To zní jako začátek reklamního textu na úspěšný jogínský kemp.
Samozřejmě je to skvělá reklama. Ale navíc je to i můj život. Měl jsem jako kluk těžkou artritidu, otoky kloubů, vybočená chodidla, žaludeční vředy, byl jsem strašně tlustý. Když mi bylo třináct, prodělal jsem infarkt, protože jsem bral příliš mnoho léků.

A místo toho, abyste umřel, jste začal cvičit jógu.
Do devatenácti let to se mnou bylo tak, jak jsem vám vylíčil. A tehdy jsem se rozhodl, že udělám cokoli, aby byl můj život lepší. Naštval jsem se.

Proč se tlusťoch najednou rozhodl vyrazit na hodinu jógy?
Podívejte, neměl jsem žádné sebevědomí, žádnou perspektivu, nebyl jsme schopen sportovat ani chodit pořádně do školy, protože učitelé mě ve všech ohledech, kvůli mému srdci, šetřili. Chtěl jsem zkusit být tak nějak normální.

Jednoduše řečeno, chtěl jste konečně dostat nějakou holku, ne?
No, vlastně ano. Víte co? Mám bratra dvojče. Sportoval, byl přitažlivý a měl spousty holek. Já žádnou. Nikdy. Ani tu zdravotní sestru z nemocnice, kde jsem lehával. Nic.

A to se už srovnalo?
Ne tak rychle, jak bych si byl býval přál, ale srovnalo. Zkoušel jsem nejdřív například běhat, to mi nešlo. Posilovat s činkami, to už vůbec nešlo. Pak jsem potkal dívku, která se mi zdála sexy. Šla právě na jógu. Tak jsem se k ní přidal.

Tlusťoch bez sebevědomí usilující o vnadnou jogínku na první hodině jógy? Do toho jste šel?
Byl jsem příšerný. Po první lekci jsem byl zralý jít se oběsit. Po druhé taky. Ale můj první učitel jógy mi nabídl, abych chodil zadarmo, a pak že uvidím. Během měsíce se mi najednou ráno lépe vstávalo, cítil jsem se relativně dobře, jóga prostě začala fungovat. Pomalu. A můj život taky. Po sedmi letech jsem tu takový, jakého mě vidíte. Je mi šestadvacet.

A konečně máte přítelkyni.
Mám.

Zjišťovala jsem, které světové celebrity se hlásí k józe, a je to kdekdo. Ne vždycky je to ale dobrá reklama.
Ne vždy. Ale lidi na první dobrou nikdy nezajímá, že když přijdou na hodinu jógy, budou zdraví a vyrovnaní. Víc je zajímá, koho můžou v tělocvičně potkat. Komu může vyklouznout ňadro z trikotu.

Třeba Melu Gibbonovi, který bije manželku a hystericky řve na své spolupracovníky, pravidelná jóga asi nepomohla, že?
U těchto lidí je otázka, jestli dělají jógu, anebo je přesvědčili k tomu, aby dělali reklamu józe. Ale pokud chodí na jógu a je hysterický, až se o tom píše, zjevně mu to moc nepomáhá. Nebo cvičí špatně. Někteří lidé nepotřebují jógu, ale psychiatra.