Diskutujte: Ve které roli se vám Jiří Bartoška líbil nejvíc? Domníváte se, že je tím pravým mužem na postu ředitele filmového festivalu?

Jak sám říká, kolem festivalu má spoustu práce celý rok. „Ale každý pak vidí jen těch deset dní ve Varech,“ směje se chraplavým hlasem, o kterém tvrdí, že stálo spoustu peněz za cigarety, si ho opatřil.


Těsně před propuknutím letošního ročníku filmového festivalu oslavil Jiří Bartoška 65. narozeniny. Nevypadá na ně. A nebude na ně vypadat ani na konci festivalu (jak už jsme si ověřili v minulosti), přestože ve Varech spí maximálně pět hodin za noc a absolvuje 12 – 16 pracovních schůzek denně.
Festival s neopakovatelnou atmosférou, na který se rády vracejí nebo alespoň vzpomínají i velmi slavné hvězdy, začal 29. června a skončí 7. července. Jeho hlavní hvězdou bude tentokrát hollywoodská herečka Susan Sarandon, která ve Varech společně se svými kamarádkami stráví dva dny.

5 věcí, které o něm (možná) nevíte

  • Na brněnskou JAMU ho (bez jeho vědomí) přihlásily budoucí spolužačky a kamarádky Jana Švandová a Eliška Havránková – Balzerová. K pohovoru ho připravoval Bolek Polívka.
  • Velmi rád a velmi dobře hraje golf. Dovolenou si vybírá s ohledem na to, jaké je v okolí golfové hřiště.
  • „Jsem člověk okamžiku,“ řekl o sobě.
  • Kvůli svému zlozvyku kouření se nechal „začarovat“ léčitelem, po osmi týdnech abstinence se však ke kouření vrátil. „Najednou jsem si nemohl vzpomenout na jediný důvod, proč nekouřit,“ směje se.
  • Po několikaleté odmlce se před časem vrátil i na divadlní prkna. Exceluje například ve hře českolipského Jiráskova divadla „Moje hra“, kdy celé představení prakticky stráví v rakvi. První výstup má až po čtvrthodině hry, kdy je rakev otevřena. „Nejvíc se bojím, abych tam neusnul. Přece jen je to poctivá čtvrthodinka a rakev je docela pohodlně vypolstrovaná,“ žertuje.

Přečtěte si veškeré podrobnosti včetně programu na jednotlivé dny filmového festivalu.