Diskutujte: Čím vás Jan Kraus naposledy pobavil nebo zdvihl ze židle?

Kromě nové webové stránky, která se právě připravuje, se můžete těšit i na magazín Kraus. První číslo tohoto měsíčníku se ocitne na stáncích 14. 11. Zdaleka to přitom není tak, že by Jan Kraus propůjčil projektům svou tvář a dál se o ně nestaral. Naopak.

Na rozdíl od řady kolegů, kteří projektům pouze propůjčí tvář a vytvářejí je ve skutečnosti jiní, vy magazín a jeho webové stránky www.krausmagazin.cz výrazně ovlivňujete. Jaké jste si vytyčil hlavní body? Co rozhodně nechcete a kam naopak určitě hodláte směřovat? Vy sám jste celkem přísným kritikem dodržování novinářské etiky, tak předpokládám, že jste tým seznámil s nějakými „pravidly hry Kraus“.
Jedná o měsíčník - takže důležitější než novináři jsou autoři. Ale pokud jde o novinářskou práci - moje základní kriteria zná dobře šéfredaktorka a uplatňuje je vůči textům.

Vždycky jste se celkem otevřeně opíral do politické situace u nás v republice, není vám to jedno... Média jsou mocná zbraň. Chopil jste se jí záměrně z tohoto důvodu? Mít šanci víc ovlivnit, víc říct, víc odkrýt a na víc věcí upozornit?
V Česku často stačí uplatňovat svobodu, která vám náleží a je normální - a mnoho lidí žasne, co si to dovolujete.

Vlastní časopis i web má například slavná moderátorka Oprah Winfreyová a není z moderátorů zdaleka sama. Když jste se pustil do televizního pořadu „Uvolněte se, prosím“, počítal jste automaticky, že k takovým aktivitám budete také směřovat? Nebo se nestačíte divit, jak se projekty nabalují?
Stačím se divit. Oprah vydává ale žurnál, který by mě nebavil. To je, myslím, jiný případ i druh tiskoviny.

Uzávěrky jsou bič. Už jste toho spoustu napsal, běžně jste s nimi v „kontaktu“. Jaké máte vzájemné vztahy?
Uzávěrka není to podstatné. To je obsah. A že se musí stihnout do termínu - mi přijde normální.

Jak se vám píše pod tlakem? A vůbec... Jak se vám píše vůbec? Máte nějaké ustálené postupy např. ve shromažďování informací, v časech, kdy si k psaní sednete...
Já do časopisu píšu málo. To není časopis pro mé psaní, ale pro mé gusto.

Jak řešíte stav, kdy vás nic nenapadá?
To je běžný stav. Řeším jen situace, kdy mě něco napadá. Pak se zaobírám s tím, jestli je to k něčemu, nebo ne a co s tím?

Píšete hladový, když chcete být v komentáři „ostřejší“ a smířlivěji po obědě?? Mezi novináři se už proslechlo, že s hladovým Janem Krausem dělat rozhovor rovná se velmi adrenalinový zážitek.
Hladový radši nedělám nic. Jsem na pokraji zvladatelnosti sebe samotného. Chci jíst!

Který časopis ovlivnil nejvíc vás? (ať už v dětství nebo později...)
Kdysi Reportér - ale to jsem byl malý. Zaujala mě jeho titulní stránka, kde byla série fotografií osedlaného koně a pod nimi popis, že uzdu je třeba nejdřív povolit, aby šla potom lépe přitáhnout.

Vzpomente si na nějakou vlastní slohovou práci, ze které by bylo na školách patrné, že vás psaní baví a že vám půjde?
Ve škole jsem míval se slohovými pracemi úspěch nečekaně často. Takže se několikrát hlasitě předčítaly. Jednou se předčítala přesto, že jsem za ni dostal pětku, kvůli gramatickým chybám. Napsal jsem tehdy devět stran, ostatní dvě. Já udělal 4 chyby - čili koule. Řekl jsem učitelce, že je podle mě mimo - v rámci pedagogické práce. Třída odhlasovala, že mám pravdu a ona mi dala čtyřku. Příští práci jsem napsal na půl strany - bez chyb. Dala mi zase kouli.

Je někdo, komu své texty čtete před vydáním? První názor, na který hodně dáte?
Ivanka. (Jan Kraus je ženatý s herečkou Ivanou Chýlkovou, pozn. aut.)

Časopis vychází 14. 11., web je těsně před spuštěním. Koho byste hodně rád náhodně viděl s tím časopisem v ruce, nebo s notebookem se stránkou krausmagazínu na klíně?
Byl bych rád, kdyby to byl vůbec někdo. A protože je to přese všechno projekt komerční, byl bych rád, kdyby takových lidí bylo víc.

Máte trému, jak to dopadne? Třeba trému, co řekne časopisu váš starší bratr, muž pera?
Jsem v tomhle směru poměrně otrlý. Záleží mi na hodnocení těch nejbližších z rodiny. Jinak čekám tradiční bengál. Měl jsem ho s divadelní hrou, s tv pořadem, filmem - vlastně vším a vždycky.

Jsme server Kafe.cz, tak dovolte závěrem tématickou otázku. Ve které kavárně by se vám nejlépe psalo?
Ve staré Slávii, co už není Slávií, dnes mi ji připomíná Savoy, ale tam je na psaní kravál.

Navštivte nový web www.krausmagazin.cz