„Je mi dvacet pět let a mám za sebou celkem pět operací a několik let hormonální léčby, přesto nevím, jestli mám nad endometriózou vyhráno,“ svěřuje se Jitka se svým problémem. Název je odvozen od latinského slova endometrium, tj. výstelka děložní dutiny. Při endometrióze se částečky endometria nacházejí mimo děložní dutinu (běžně se vyskytují jen v děložní dutině) a nemusí to být jen v oblasti pánve, může se vyskytovat kromě srdce a sleziny v podstatě kdekoli v těle.

Polovina žen ji má!

A jak to, že k onemocnění u některé ženy dojde a u jiné ne? „V současnosti převažují důkazy, že se jedná o multifaktoriální onemocnění ovlivněné genetickými, hormonálními, imunologickými a anatomickými faktory,“ říká gynekolog doc. MUDr. Eduard Kučera. Navíc patří mezi nejčastější gynekologické onemocnění žen v reprodukčním věku. Endometrióza se vyskytuje u 20 – 50 % neplodných žen a u 50 % žen, které trpí tzv. pánevní bolestí. „Problémy s bolestivou a nepravidelnou menstruací jsem řešila již ve dvanácti letech. Často jsem nebyla schopna vstát bolestí z postele a krvácela jsem i deset dní. Od svých blízkých i odborníků jsem se podpory nedočkala. Všichni mě přesvědčovali, že je to normální. Jenže moje obtíže nemizely, ještě se stupňovaly tak, že jsem párkrát skončila i v nemocnici. Poprvé jsem diagnózu slyšela až ve svých 18 letech,“ popisuje Jitka. Jak sama říká, byla v šoku, protože se dozvěděla, že možná nikdy nebude mít děti, ale zároveň se jí také ulevilo – že konečně někdo věří tomu, jaké mívá problémy.

Příznaky onemocnění:

  • bolestivá menstruace
  • dlouhodobé a velmi silné bolesti v podbřišku
  • pánevní bolest
  • bolest při pohlavním styku
  • přítomnost krve v moči nebo ve stolici
  • poruchy plodnosti
  • únava

„Endometrióza může prezentovat dvěma různými typy onemocnění. Může být přechodným jevem, který se objeví v průběhu plodného období ženy a spontánně zanikne, nebo se projeví progresí do závažných forem tzv. hluboké endometriózy s typickou symptomatologií (až v 65 %). Přestože je endometrióza jedním z nejčastějších ženských onemocnění, není dosud známá přesná etiologie jejího vzniku,“ dodává MUDr. Kučera.

Kafe.cz zjistilo:

  • Výskyt onemocnění stoupá. Třeba v sousedním Německu se odhaduje až 40 000 nových pacientek ročně. Nejmladší pacientce s endometriózou bylo 10,5 roku, nejstarší 78 let. Většinou ale postihuje ženy v reprodukčním období.

Utrpí i psychika

Jitka každou chvíli musela vysvětlovat rodině, přátelům i příteli, že je zase unavená, že jí bolest nedovolí ani vstát z postele, každou chvíli je přesvědčovala, že si opravdu nevymýšlí. Tím velmi trpěla její psychika. „Nikdy jsem nevěděla, kdy to přijde. Rušila jsem předem domluvené plány a nikdo nechápal, že jsem prostě unavená a nemohu nic dělat. Kvůli onemocnění se mi rozpadl také vztah.“ Kvůli problémům totiž často klesá ženám sebevědomí, vznikají intimní problémy ve vztahu a snižuje se frekvence sexuálního styku, tudíž dochází k partnerským roztržkám.

Léčit se je základ

Léčba ale není jednoduchá a často je velmi dlouhodobá. Navíc onemocnění znepříjemňuje život také psychicky, a proto jsou ženy nuceny vyhledat odbornou pomoc také psychiatra nebo sexuologa. Gynekolog k tomu říká: „Léčba je dvojího typu. Pomocí léků nebo chirurgická. Obě metody se mohou i vzájemně doplňovat. Principem je odstranění ložisek endometriózy, nebo zábrana jejich růstu. Cílem je obnovení plodnosti, snížení bolestivých příznaků a zvýšení kvality života.“ Jitka absolvovala během čtyř let tři operace a opakovanou hormonální léčbu. Na chvíli se onemocnění podařilo zlikvidovat, ale po čase se vrátilo. Ve 22 letech poznala Jitka budoucího manžela a našla v něm obrovskou oporu. „Stál při mně, i když jsem podstoupila umělý přechod. Měla jsem štěstí, našla jsem muže svých snů a také jsem krátce po skončení radikální léčby otěhotněla.“

Kafe.cz říká:

  • Při zjištění, že máte endometriózu, vám většina odborníků řekne, že byste se co nejdříve měla pokusit o dítě (pokud ho již nemáte). Onemocnění může způsobovat neplodnost, ale pokud se zadaří, u většiny pacientek se projevy onemocnění v těhotenství navždy utlumí.

Může se kdykoli vrátit

„Po porodu se mi nemoc vrátila. Zase jsem byla na umělém přechodu a podstoupila již šestou operaci, při které mi byly odstraněny srůsty mezi dělohou, břišní stěnou a dalšími orgány. Vůbec poprvé ale lékaři neobjevili ložiska nemoci,“ říká Jitka. Teď si užívá již rok zdraví, ale ví, že se nemoc může kdykoli vrátit a znovu udeřit.

Kde hledat pomoc?

Pokud máte pocit, že trpíte některým z výše zmíněných příznaků, neváhejte a jděte k lékaři. Není na co čekat. Raději se nechte přesvědčit, že nemoc nemáte, než přijít pozdě. Nebo pokud již onemocněním trpíte a zdá se vám, že je toho na vás moc, neduste to v sobě a navštivte psychologa nebo psychiatra. Od října budou mít ženy k dispozici také specializované webové stránky www.bolestivemenstruace.cz, kde najdete kontakty i všechny možné informace.