Co budete potřebovat: 250 g hladké špaldové mouky, 150 g másla, 2 lžíce medu, 5 žloutků, půl lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 2 lžíce vody, 5 jablek, skořice, lžička citronové šťávy, 75 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů, 100 ml smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 2 vejce

O přínosu jablek pro náš organimus vás snad nemusíme přesvědčovat, kdyby ale náhodou ano, tak čtěte.

Postup:
Připravte si těsto. Nejdřív smíchejte všechny sypké ingredience: mouku, prášek do pečiva a sůl. Přidejte máslo, med a dva žloutky a vypracujte z nich vláčné těsto. Dejte pozor, aby v něm nebyly hrudky. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 20 minut odpočívat do ledničky.

Mezitím oloupejte jablka, zbavte je jadérek a nakrájejte je na plátky. Zakápněte je citronovou šťávou, aby nezhnědly, a poprašte je skořicí.

Vyndejte těsto z ledničky, oddělte z něj přibližně pětinu a dejte ji stranou. Později ji použijete na vytvoření ozdobné mřížky. Zbylé těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím dortovou formu tak, abyste zároveň vytvořili i vyšší okraje. Dno korpusu několikrát propíchněte vidličkou a dejte ho na deset minut předpéct do trouby rozehřáté na 180 stupňů.

Smetanu smíchejte se dvěma celými vejci a dvěma žloutky. Přidejte vanilkový cukr a nakonec přisypte nasekané mandle nebo ořechy. Směs vlijte do předpečeného korpusu a navrch naskládejte jablka. Ze zbytku těsta vytvořte osm proužků a na povrchu koláče z nich poskládejte mřížku. Mřížku potřete zbylým žloutkem, můžete ji i lehce poprášit skořicí.

Pak koláč dejte do trouby ještě na dalších dvacet minut, až mřížka nahoře zezlátne a jablka uvnitř změknou.