Nejsmutnější: Malá mořská víla (1976) - ruská

Ve stejném roce jako Kachyňova Malá mořská víla vznikla stejnojmenná pohádka také v Sovětském svazu. Pokud chcete za sychravého večera uronit u obrazovky slzu, neváhejte a pořiďte si ji na DVD. Ruská Malá mořská víla (v originále Rusaločka) s mladičkou Viktorií Novikovovou v hlavní roli je dokonce ještě melancholičtější a tragičtější než Andersenův originál. Půvabná Rusalka v něm nejenže nezíská lásku milovaného prince, ale navíc je veřejně lynčována a nakonec se zachrání jen díky tomu, že za ni obětuje svůj život bohémský kejklíř. Mimochodem, princ také nedopadne dost dobře. Přízrak Rusalky ho totiž bude strašit po celý zbytek života....

Nejexotičtější: Ponyo (2008)

Japonská variace na Malou mořskou vílu pochází z dílny slavného režiséra animovaných pohádek Hayaa Miyazakiho, autora legendárních filmů Cesta do fantazie nebo Zámek v oblacích. I tentokrát je hrdinkou dívka z hlubin, která se zamiluje do pozemšťana. Její podmořský otec ovšem není z pochopitelných důvodů příliš nadšen... Hlavním lákadlem je okouzlující výtvarné pojetí v duchu japonského žánru anime.

Nejpubertálnější: H20 - Stačí přidat vodu (od 2006)

Zkombinujte Malou mořskou vílu a Beverly Hills 90210 - a vyjde vám teenagerský fenomén zvaný H20: Stačí přidat vodu. Hrdinkami tohoto seriálu z produkce kanálu Disney Channel jsou tři dospívající děvčata na pomezí dvou světů: do deseti vteřin poté, co se namočí, se totiž promění v mořské panny. Mezitím ale vedou úplně normální život amerických teenagerů na střední škole (na kterém, mimochodem, zas tak moc normálního vlastně není).

Nejumělohmotnější: Barbie mořská víla (2006)

Téměř hodinu a půl trvající podívaná na animované barbíny s mořskými ocasy se dá vystát pouze v případě, že vám je méně než sedm let - anebo když své smysly utlumíte větší dávkou alkoholu. Jedno se ovšem musí filmu Barbie mořská víla přiznat: je velmi feministicky uvědomělý. Hlavní hrdinka, mořská víla Nori, a její kamarádka, květinová víla Erina, se v něm totiž vydávají na cestu zachránit mořského prince Nalu ze spárů zlé čarodějnice Laverny... Barbíny zkrátka berou akci do svých rukou.

V rodinném balení: Mořské víly (1990)

I když v tomhle filmu nenajdete žádnou "opravdovou" mořskou pannu s rybím ocasem, na náš seznam jsme ho zařadili proto, že trojici hlavních hrdinek se prostě nedá odolat. Zpěvačka Cher si v něm zahrála promiskuitní matku dvou černovlasých dcer (v podání Winony Ryder a tehdy osmileté Christiny Ricci). Pokaždé, když se jí začne milostný život hroutit pod rukama, řeší to tak, že se i s dcerami prostě přestěhuje do jiného města - což se stává přibližně jednou až dvakrát do roka. Jedinou "mořskou vílou" v tomto filmu je Christina Ricci (ještě předtím, než ji proslavila Addamsova rodina) coby malá plavkyně, která se snaží překonat světový rekord v zadržování dechu pod vodou.

Hudební tip KAFE.cz

Naprosto nezapomenutelný je videoklip k písni Shoop Shoop Song, který spolu všechny tři dámy nazpívaly:

Zdroj: Youtube