„Když se na ty hrozny podíváte, jak jsou vybarvené, zralé a slaďounké, zjistíte, že je to přímo učebnicový příklad dokonalosti,“ rozplývá se nad svými vinicemi Pavel Vajčner (55) ze Znojemska.

Letošní úroda si prý zaslouží známku danou letopočtem – tedy dvě jedničky. A ještě podtržené. Čím to je dáno?

Víno, nebo čaj?

Je fakt, že v mírných dávkách víno lidskému organismu prospívá. Vědci ale pořád přesně nevědí, proč. Donedávna sázeli na resveratrol – sloučeninu až módní. Nyní ovšem bylo zjištěno, že aby mohla na člověka dostatečně účinkovat, musel by denně vypít asi 300 l vína. V kursu je teď tedy flavonoid katechin, který je kromě vína obsažen třeba i v zeleném čaji. Také jemu se přičítá blahodárný vliv na srdce i cévy a protinádorový účinek. Jaká léčivá sloučenina ve víně asi bude módní za pět let?