"Domnívám se, že je v podstatě jedno, jestli je to alkoholismus, hrací automaty nebo závislost na sexu. Je to závislost a ta je problém. Souvisí s tím fakt, že se v životě nedokážeme s něčím podvědomě vyrovnat. Ale v každém případě je to následek něčeho, co proběhlo většinou v raném dětství nebo pubertě," říká v pořadu České televize 13. komnata Moniky Foris Kvasničkové psychoterapeut Jiří Maria Mašek. Právě divný sžíravý pocit, který se objevil v hereččiných pětatřiceti letech po smrtí jejího otce a zatčení jejího muže za pašování konopí, může za to, že pití vína se stalo pravidelným a zaháněla jím smutek. Paradoxně se ale dostávala hlouběji a hlouběji do depresivních stavů a i když ji od toho někteří přátelé odrazovali, dobrovolně nastoupila do protialkoholní léčebny.

První šok, který ji změnil pohled na svět, byla smrt její roční sestry. Byly jí tři, když se tatínek vrátil s poloudušeným batoletem z procházky. Zapomněl z hroznového vína vyndat pecičku a malá Ivanka se udusila. Celá rodina se zhroutila a starší Moniku začal především otec střežit jako oko v hlavě. I přesto ale dovolili babičce přihlásit už šestiletou hyperaktivní Moniku na konkurz do inscenace Kam uhnout očima. Byla tak úspěšná, že pak šla z role do role a její dětství bylo protkané dobrodružstvím z natáčení, na němž se stala závislá. Nikoho tedy nepřekvapilo, že zvládla zkoušky na konzervatoř a v herectví pokračovala už jako profesionálka.

Monika prožívala divoká léta, která zahrnovala natáčení, zkoušky v divadle, školu a párty. Odjela také do USA a do Indie, kde potkala staršího muže, kterému v roce 1994 porodila syna. Když mu byly tři měsíce, Josefa, který patřil do hippie kultury zatkla indická policie za experimentování s látkami rozšiřující vědomí. Odsoudili ho na deset let a Monika se vracela domů opuštěná jako svobodná maminka, nedobrovolně odtržená od milovaného muže.

Je pochopitelné, že kruté osudové rány, které herečka s darem procítit vše až do morku kostí, nezvládla. Protialkoholní léčba ji ale vrátila zpět na zem a Monika se opět dotkla "prken, co znamenají svět". Začala také cestovat, seznámila se se svým manželem, porodila druhého syna, uspořádala výstavu v Los Angeles a založila školičku pro talentované děti. I nyní, v době koronavirové, má v hlavě spoustu plánů a projektů. I když je jí přes padesát, stále je často obsazovaná a snaží se žít naplno. (Zdroj: www.ceskatelevize.cz, 13 komnata, květen 2015 a www.novinky.cz, Styl, červen 2020)