V dnešní době se klade velký důraz na to, jak člověk vypadá. Média nás zahlcují kráskami s dokonalými mírami a nenápadně nám naznačují, že právě tak bychom měly vypadat. Otázka ideální velikosti ženského poprsí je dobrým příkladem. Většina z nás je spíš nespokojená nebo jenom trochu spokojená se svým poprsím. Nejčastěji se trápíme kvůli tomu, že nemáme prsa dostatečně velká, a tím pádem ani dost přitažlivá.

  • Některé dámy tento problém řeší radikálně a nechají si svá ňadra zvětšit chirurgicky. Jiné si zase mažou na prsa kosmetické přípravky na zvětšení objemu, případně zkoušejí různá cvičení a doufají, že se tím dopracují k ideálnímu dekoltu.

Trápení je zbytečné

Jsou menší prsa skutečně problémem, kvůli kterému bychom se měly trápit? Vždyť i mezi muži se najde dost těch, kteří nepatří zrovna k obdivovatelům bujných výstřihů. Mnozí dávají přednost právě menším pevnějším prsům, která považují ve srovnání se silikonovými ozdobami za mnohem víc sexy. Takže pokud patříte zrovna do skupiny žen s malým poprsím, nepodceňujte se a přestaňte se porovnávat s dokonalými kráskami v časopisech.

  • Mimochodem, i mezi hollywoodskými hvězdami se najde dostatek příkladů úspěšných a krásných žen s menšími ňadry, které jsou považované za nesmírně atraktivní. Však se samy podívejte na hrudník takové Cameron Diaz, Cate Blanchett, Keiry Knightley nebo Natalie Portman.

Chytré hlavičky

I pro ženy s větším poprsím máme dobrou zprávu. V roce 2003 rozvířil mediální hladinu výzkum socioložky Yvonne Rossdaleové z univerzity v Chicagu. Na základě IQ testů, které vyplnilo celkem 1 200 žen, doktorka Rossdaleová zjistila, že ženy s velkými ňadry mají inteligenci o 10 bodů vyšší než ty, které mají prsa menší a malá.

  • Samozřejmě se to týká žen s přirozeně velkým poprsím, silikonová výplň nepřidává na inteligenci vůbec nic.

Proč jsou prsaté dámy inteligentnější, socioložka, která sama vlastní velkost A, neví, má ale vysvětlení, proč zatím nic nevynalezly: „Když muž vidí prsatou ženu, i kdyby mu vysvětlovala teorii relativity, jediné, co si z ní zapamatuje, jsou stejně jen ta prsa.“ Odhlédneme-li od IQ, tak samozřejmě i velká ňadra se dají nosit s grácií. Jen je to možná trochu větší dřina. Velká prsa mají svoje kouzlo, když jsou méně odhalená. Muži o nich budou víc snít, než když jim budete téměř obnaženými bradavkami šermovat před očima.

Dobře zvoleným typem oblečení totiž můžete příliš velká prsa přeměnit v esteticky působící dekolt. Měly byste se ale vzdát topů bez ramínek, stejně tak triček s rolákem nebo stojáčkem. Ideální volba jsou áčkové šaty s výstřihem bez zvýrazněného pasu, zavinovací trička nebo svetříky a topy s decentním výstřihem do vé. Opticky prodlužují krk a prsa v nich získají kulatější tvar.

  • Jasným základem je dobrá podprsenka. Chce to ovšem hodně úsilí a trpělivosti najít v síti butiků, obchodů se spodním prádlem a zásilkových katalogů takovou, která by sedla na velká prsa jako ulitá.

Děsím se silikonů

Jirka Karban, jakožto editor Vlasty a muž, se k ženským ozdobám po kratším váhání vyjádřil takto: „Je strašně těžké a zároveň ujeté hodnotit pouze ňadra bez ohledu na osobnost nositelky... Ale když to po mně Vlasta chce...,“ dal se do vyprávění Jirka. „Snad v pubertě mi naskočil pocit, že nejkrásnější prsa jsou ´kulaté pevné trojky´. Kde jsem k tomuto ideálu krásy přišel, nevím. Rozhodně vylučuji vliv médií, za mých mladých let se totiž erotické čtivo v trafikách neprodávalo. Život mě postupně naučil, že moje původní představa byla pouhým sebeklamem. Člověk může ve vteřině ztratit hlavu kvůli jedničkám, dvojkám, trojkám, čtyřkám... Vlastně se divím, že některé ženy tak ´řeší´ svá ňadra. Jejich půvab spočívá v přirozenosti. Velikosti a tvary nejsou až tak důležité. Za nefér považuji ´zvětšující´ podprsenky a děsím se silikonů, i když chápu, že pro takovou změnu někdy existují vážné zdravotní důvody.“

Tip KAFE.cz

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Vlasta.