Bezlepkové potraviny buď přirozeně neobsahují lepek již od svého původu, a nebo je lepek odstraněn člověkem. Množství lepku v potravinách je upraveno vyhláškou.

Přirozeně bezlepkové potraviny:

Brambory, rýže, kukuřice, sója, pohanka, proso, amarant, luštěniny, maso, ryby, vejce, mléko, tuky ovoce, zelenina, ořechy, semena, cukr, sladidla, káva, čaj, voda.

Obsah lepku v přirozeně bezlepkových potravinách: maximálně 20mg lepku/1kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.

Bezlepkovou potravinou (po odstranění lepku) je na příklad pšeničný deproteinovaný škrob.

Obsah lepku v bezlepkových potravinách: maximálně 100mg lepku/1kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě

Maximální hodnota lepku v potravinách je stanovena ve Vyhlášce č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, výpis:

§18 POTRAVINY BEZLEPKOVÉ

Pro účely této vyhlášky se rozumí:

a) glutenem (lepkem) bílkovinná frakce pšenice, žita, ječmene a ovsa a jejich zkřížených odrůd, která je nerozpustná v 0,5 M roztoku NaCl,

b) prolaminy frakce glutenu, která je extrahovatelná 40 - 70% vodným roztokem ethanolu. (Prolaminy pšenice se označují jako gliadin, žita sekalin, ječmene hordein a ovsa avenin.) Gluten obsahuje 50 % prolaminů.

Bezlepkovými potravinami se rozumějí:

  • potraviny, které jsou složeny nebo vyrobeny pouze ze surovin, které neobsahují žádné složky z pšenice nebo ostatních druhů Triticum jako špalda (Triticum spelta L.), kamut (Triticum polonicum L.) nebo tvrdá pšenice, ječmen, žito, oves a z jejich křížených odrůd; a u kterých obsah lepku činí nejvýše 20 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, nebo,
  • potraviny, které obsahují složky z pšenice, nebo ostatních druhů z rodu Tritium jako špalda (Triticum spelta L.), kamut (Tritium polonicum L.) nebo tvrdá pšenice, ječmene, žita, ovsa a z jejich hybridních odrůd a u kterých obsah lepku činí nejvýše 100 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, nebo
  • potraviny, které obsahují složky nebo směs složek uvedených v písmenech a) a b) a u kterých obsah lepku činí nejvýše 100 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.

Potraviny bezlepkové jsou určeny pro osoby s vrozenou, geneticky podmíněnou intolerancí prolaminů pšenice, ječmene, žita a ovsa.

§ 19 OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN BEZLEPKOVÝCH

Potraviny se mohou označit jako „bezlepkové“ nebo „bez lepku“ pouze, pokud splňují požadavky uvedené v § 18 odst. 2.

Kromě údajů uvedených v § 6 zákona a § 3 se na obalu potravin bezlepkových uvedou údaje

  • o energetické hodnotě v kJ a kcal. Je-li energetická hodnota potraviny ve stavu, v jakém je uváděna do oběhu, nižší než 50 kJ (12 kcal) ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny, lze údaj o energetické hodnotě nahradit slovy 'energetická hodnota nižší než 50 kJ (12 kcal) ve 100 g nebo ve 100 ml',
  • o obsahu vitaminů, minerálních látek a dalších látek v hmotnostních jednotkách mikrog, mg nebo g na 100 g nebo 100 ml potraviny, nebo na jiné vhodné množství, odpovídající denní dávce 5),
  • o obsahu lepku.


Potraviny se mohou označit jako „přirozeně bezlepkové“ pouze, pokud splňují požadavky uvedené v § 18 odst. 2 písm. a).

Zdroj: Partner pro zdraví