Bezlepkové potraviny buď přirozeně neobsahují lepek již od svého původu, a nebo je lepek odstraněn člověkem. Množství lepku v potravinách je upraveno vyhláškou.
Přirozeně bezlepkové potraviny:
Brambory, rýže, kukuřice, sója, pohanka, proso, amarant, luštěniny, maso, ryby, vejce, mléko, tuky ovoce, zelenina, ořechy, semena, cukr, sladidla, káva, čaj, voda.
Obsah lepku v přirozeně bezlepkových potravinách: maximálně 20mg lepku/1kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.
Bezlepkovou potravinou (po odstranění lepku) je na příklad pšeničný deproteinovaný škrob.
Obsah lepku v bezlepkových potravinách: maximálně 100mg lepku/1kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě
Maximální hodnota lepku v potravinách je stanovena ve Vyhlášce č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, výpis:
§18 POTRAVINY BEZLEPKOVÉ
Pro účely této vyhlášky se rozumí:
a) glutenem (lepkem) bílkovinná frakce pšenice, žita, ječmene a ovsa a jejich zkřížených odrůd, která je nerozpustná v 0,5 M roztoku NaCl,
b) prolaminy frakce glutenu, která je extrahovatelná 40 - 70% vodným roztokem ethanolu. (Prolaminy pšenice se označují jako gliadin, žita sekalin, ječmene hordein a ovsa avenin.) Gluten obsahuje 50 % prolaminů.
Bezlepkovými potravinami se rozumějí:
- potraviny, které jsou složeny nebo vyrobeny pouze ze surovin, které neobsahují žádné složky z pšenice nebo ostatních druhů Triticum jako špalda (Triticum spelta L.), kamut (Triticum polonicum L.) nebo tvrdá pšenice, ječmen, žito, oves a z jejich křížených odrůd; a u kterých obsah lepku činí nejvýše 20 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, nebo,
- potraviny, které obsahují složky z pšenice, nebo ostatních druhů z rodu Tritium jako špalda (Triticum spelta L.), kamut (Tritium polonicum L.) nebo tvrdá pšenice, ječmene, žita, ovsa a z jejich hybridních odrůd a u kterých obsah lepku činí nejvýše 100 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, nebo
- potraviny, které obsahují složky nebo směs složek uvedených v písmenech a) a b) a u kterých obsah lepku činí nejvýše 100 mg/kg potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.
Potraviny bezlepkové jsou určeny pro osoby s vrozenou, geneticky podmíněnou intolerancí prolaminů pšenice, ječmene, žita a ovsa.
§ 19 OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN BEZLEPKOVÝCH
Potraviny se mohou označit jako „bezlepkové“ nebo „bez lepku“ pouze, pokud splňují požadavky uvedené v § 18 odst. 2.
Kromě údajů uvedených v § 6 zákona a § 3 se na obalu potravin bezlepkových uvedou údaje
- o energetické hodnotě v kJ a kcal. Je-li energetická hodnota potraviny ve stavu, v jakém je uváděna do oběhu, nižší než 50 kJ (12 kcal) ve 100 g nebo ve 100 ml potraviny, lze údaj o energetické hodnotě nahradit slovy 'energetická hodnota nižší než 50 kJ (12 kcal) ve 100 g nebo ve 100 ml',
- o obsahu vitaminů, minerálních látek a dalších látek v hmotnostních jednotkách mikrog, mg nebo g na 100 g nebo 100 ml potraviny, nebo na jiné vhodné množství, odpovídající denní dávce 5),
- o obsahu lepku.
Potraviny se mohou označit jako „přirozeně bezlepkové“ pouze, pokud splňují požadavky uvedené v § 18 odst. 2 písm. a).
Zdroj: Partner pro zdraví