Tato vlna je získávána ze srsti domestikovaných lam alpak, které se chovají ve výškách přes 4000 metrů nad mořem, především v Peru. Na rozdíl od kašmíru, angory nebo mohéru je alpaka stále poměrně neznámá jako exkluzivní a luxusní materiál. Mnozí z nás si pod slovem alpaka vybaví ručně pletené, teplé, ale škrábavé svetry, které si turisté jako suvenýr přivážejí z Jižní Ameriky. Ve druhé polovině 20. století se však tato vlna začala zpracovávat industriálně za pomoci moderních technologií a především se vlákna začala důsledně třídit podle jemnosti do různých kvalit – a výsledkem j jeden z nejluxusnějších textilních materiálů na světě, o kterém se říká, že je teplejší než vlna, měkčí než kašmír a jemnější než mohér.

I v tenké vrstvě je alpaka několikrát teplejší než ovčí vlna, za což vděčí mikroskopickým vzduchovým kapsám uvnitř vláken, které výborně izolují, a to nejen od chladu, ale také od horka. Oděvy z alpaky jsou velice lehké, prodyšné, na omak hebké a měkké. Obchodně nejvíce ceněný je druh zvaný „baby alpaka“, který pochází z prvního střihu a je mimořádně hebký.

Obliba alpaky, která se stala bezesporu jednou z nejvybranějších a nejvíce ceněných tkanin na světě, v současné době prudce stoupá, zejména na módních trzích v USA, Německu, Velké Británii, Francii, Japonsku, Itálii a dalších.

Největším producentem oděvů z alpaky na světě je Peru, a tak není divu, že se peruánští návrháři v čele se světoznámým José Miguelem Valdiviou se svými kolekcemi již několik posledních let účastní přehlídek na nejdůležitější události módního světa, která určuje poslední módní trendy, prestižním Salónu Pret a Porter v Paříži, v samém srdci módy.

Investovat do tohoto materiálu se vyplatí už vzhledem k jeho kvalitě, mimořádné trvanlivosti (jeden kousek oblečení vám vydrží až několik desetiletí) a ostatním vlastnostem, z nichž kromě už uváděné hřejivosti, hebkosti a lehkosti stojí za zmínku třeba prodyšnost, elastičnost, odolnost proti zápachu, bezalergičnost, antistatičnost nebo fakt, že alpaka neplstnatí, málo se sráží při praní a málo se mačká.

Pro ekologicky uvědomělé je tu dobrá zpráva: proces chovu alpak a následné zpracování vlny se děje v souladu s přírodou, bez použití chemických látek. Vlna sama je pak obnovitelným přírodním zdrojem. Pokud se používají kožešiny, vždy pocházejí ze zvířat, která zemřela přirozenou smrtí (chladem, nemocí, nebo se narodila s vadou).

Ukažte, že víte, co se nosí, a pořiďte si také nějaký alpakový kousek, který se pak bezpochyby stane perlou vašeho šatníku.