Auta na dálkové ovládání

Které dítko nesní o autíčku na dálkové ovládání? Ovšem pozor - chcete-li, aby byla radost z dárku dlouhodobá, zaměřte se na kvalitní RC auta na dálkové ovládání. Hračky, na které natrefíte někde na tržnici nebo v supermarketu, obvykle příliš dlouho nevydrží a o výměně náhradních dílů si můžete nechat jen zdát.

Mnohem zajímavější je sortiment v nabídce specializovaných prodejců. Auta na ovládání se dělí do několika kategorií a cenové rozpětí se pohybuje od několika set korun až po desítky tisíc korun. Ale i když vám rozpočet neumožňuje nákup za tak vysokou částku, nemusíte se bát, že neseženete nic solidního.

Pro představu: Detailně zpracované a licencované Porsche 922 v měřítku 1:24 vás bude stát méně než 600 korun. Auto pohání tři AA baterie, dokáže precizně zatáčet a zrychlovat.

Za cenu pod 1200 korun seženete „monster truck“ s velkými koly (tzv. Big Foot), který si hravě poradí s menšími překážkami.

Výše uvedené modely patří do kategorie modelů určených pro ty nejmenší. Pokud vám stav bankovního účtu dovoluje dražší kousky, stoprocentně si vyberete v kategorii aut s elektrickým pohonem. Pohání je elektromotor napájený z baterie a k dostání jsou i modely vhodné do terénu.

Pro náročnější modeláře jsou určena RC auta se spalovacím motorem. Charakterizuje je vyšší rychlost a větší požitek z jízdy. Zároveň i vyšší cena a určité nároky na údržbu.

Specialitou jsou modely na vodíkový pohon. Novinka je jasnou volbou pro nadšence do moderních technologií - palivem je plynný vodík získaný elektrolýzou ve vodíkové stanici (je součástí modelu) a ovládání probíhá pomocí smartphonu. Jinými slovy - splněný sen každého geeka.

Letadla a vrtulníky na dálkové ovládání

Ovládat model na zemi je legrace, ale co teprve ve vzduchu? RC modely letadel a vrtulníků nabízí ještě větší vzrušení!

Co se týče ceny, nejlevnější RC vrtulníky seženete za 1000 až 1500 korun. Jedná se o modely určené začátečníkům, čemuž odpovídá intuitivní ovládání. Podobně je to i s RC letadly. V kategorii modelů pro začátečníky najdete modely, se kterými jsou první momenty s ovladačem v ruce příjemné a bez záludností.

Drony s kamerou

Na závěr jsme si nechali sortiment kvadrokoptér neboli dronů, kteří se v posledních letech těší nebývalé popularitě. Na první pohled jsou velmi podobné vrtulníkům, ale mají čtyři rotory. Specifickou kategorii pak tvoří multikoptéry s ještě větším počtem rotorů.

Drony s kamerou se poměrně snadno ovládají a nemají s nimi problém ani menší děti. Stroje jsou samozřejmě k dostání i bez kamery.

Rozdíl mezi levnějšími a dražšími drony nespočívá jen v kvalitě provedení, ale také v kapacitě akumulátoru a funkcích. Nicméně spolehněte se na to, že i s jednodušším a cenově dostupnějším modelem zaručeně zabodujete.

Nechte si poradit od odborníků

Kromě výše uvedených kategorií se vyrábí také RC modely motorek, tanků, lodí, traktorů a dalších dopravních prostředků a strojů. Chcete-li mít jistotu, že při výběru nešlápnete vedle, obraťte se na specializovaného prodejce, který vám ochotně poradí a doporučí vhodný model s ohledem na vaše požadavky a rozpočet. My jsme se inspirovali nabídkou známého e-shopu www.peckamodel.cz. Provozovatel má i šest kamenných prodejen a ve svém sortimentu se vyzná jako málokdo.