1. Neutopte své přednosti

Víte, který typ plavek je vhodný pro vaši postavu? Pokud se v těch svých necítíte zrovna jako ryba ve vodě, nemusí to znamenat, že byste měla zhubnout, nebo se koupat v “kombinéze” po babičce. Možná stačí jen změnit střih.

Přesýpací hodiny - Ramena stejně široká jako boky a štíhlejší pas. Jinými slovy ideální postava. Pokud máte to štěstí a dostala jste do vínku přesýpací hodiny, bude vám slušet téměř cokoli. Každopádně byste ale měla své ladné křivky patřičně zdůraznit. Třeba pestrými kalhotkami a trojúhelníčkovým vrškem.

Trojúhelník - Pokud máte užší ramena a širší boky, tedy postavu, která připomíná trojúhelník, snažte se odpoutat pozornost od spodních partií. Pomůže vám výrazný vršek, třeba zavázaný za krkem, a jednobarevné kalhotky.

Obrácený trojúhelník - V opačném případě, tedy pokud máte ramena širší než boky, zvolte výrazný spodní díl. Zkuste řasení, zdobení, syté barvy. Bokové kalhotky vaší postavě také velmi polichotí.

Jablko - Široký hrudník, nevýrazný pas, vetší bříško, to je postava á la jablko. Pokud máte takovou postavu, vaším cílem je odlákat pohled od širších partií. Řešením by pro vás mohly být tankiny se stahovacím efektem, které šikovně zakryjí bříško, ale při opalování se dají vyhrnout. Nebo vyzkoušejte jednodílné plavky s výrazným vykrojením. Ty vaši postavu opticky prodlouží a zúží.

Chlapecká, nebo atletická postava - Svalnatý trup, neznatelný pas a nevýrazné křivky. Pro takovou postavu se hodí vykrojené bikiny, vyztužené košíčky, bokové kalhotky, nebo vytvarované jednodílné plavky. Prostě cokoli, co vytvoří iluzi ženských tvarů.

2. Tajemná kráska

Mít plavky, které lichotí vaší postavě, je základní předpoklad úspěchu. K získání titulu královny pláže to ale nestačí. Pokud se máte stát středem pozornosti hned, jak se vaše chodidla dotknou horkého písku, chce to přidat na dramatičnosti. Jak? Zakryjte si tvář chic kloboukem s širokou krempou, nebo se zahalte do šátku á la Marilyn Monroe. Nikde není psáno, že módní doplňky k moři nepatří. Ulovit pohledy osazenstva pláže můžete také pomocí rafinovaných sarongů, pareí, lehkých šatů a tunik. Skvěle se odlišíte v letním overalu.

3. Jak si kdo ustele…

Zapomeňte na staré vyšisované podložky, které pamatují ještě dovolenou v Jugoslávii. Ty se k vašemu stylu žalostně nehodí. Existují modernější varianty, podložky se zajímavými, pestrými nebo vtipnými vzory, které složené působí jako stylová taška přes rameno.

Když jsme u těch tašek, naprosto geniální je ta plážová od Obag. A to hned z několika důvodů. Má styl, vejde se toho do ní spousta, snadno jí omyjete od písku, ale hlavně k ní patří i plážová podložka, pro kterou je v tašce speciální otvor. Takže budete mít volné ruce třeba na zmrzlinu.

4. Snesitelná lehkost bytí

Umění žít by se mělo vyučovat už na základní škole. Zdravá porce požitkářství totiž naznačuje, že vás to na světě baví. Že je ve vaší společnosti
život pestřejší. A že by bylo rozumné dát se s vámi do řeči.

? Zapomeňte na stohy lesklých lifestylových magazínů. Vezměte si knihu. Nemusíte s sebou hned tahat Bratry Karamazovi, vezměte si něco, co vás opravdu baví. Něco, do čeho se začtete a zapomenete na okolí. Náruživě čtoucí dívka přitahuje pozornost mnohdy víc, než by sama chtěla.

? Vybavte se dobrotami. To, že vybalit si na pláži řízek s chlebem se rovná společenskému i gastronomickému harakiri, je asi jasné každému. Chce to něco estetického, lehkého a svěžího. Ovoce, doma připravené sendviče, nebo čerstvý salát, to je to pravé.

? Abyste mohla stolovat na úrovni, pořiďte si speciální piknikový batoh. Obsahuje plastové nádobí, příbory, prkénko, nůž na pečivo, solničku a pepřenku, termoizolační prostor, chladící vaky na lahve i vývrtku na víno. Váš plážový piknik bude magnetem na zvědavé i mlsné pohledy. A třeba přiláká i dotyčného pana osudového z reklamy na deodorant.