Má, nebo nemá to smysl? Čtyřčlenné rodině jsme dali možnost vyzkoušet si po dobu jednoho týdne kdykoli „zaměřit“ syna Lukáše.

Vždy když se ztratí dítě a přes usilovné pátrání jako by se po něm slehla zem, začnou rodiče zvažovat, zda by nebylo dobré mít za pomoci techniky svého potomka „na očích“.

Takové služby nabízejí mobilní operátoři a různé specializované firmy. Zaznívají ale hlasy, že jde o vážné narušení soukromí a důvěry.

Pět důvodů, proč se lokalizace může hodit

1. KONTROLA DÍTĚTE - Zjistíte, kde v daný okamžik je. Je však třeba zvolit takovou aplikaci či lokalizační službu, která kombinuje GPS a GSM síť.

2. PÁTRÁNÍ - Po lokalizační službě sáhnete v případě, že se dítě včas nevrátilo domů, nezvedá telefon a vy se už bojíte.

3. HLÍDÁNÍ AUTA - Pokud nemáte auto za milion a nechcete platit drahé vyhledávací systémy a služby, stačí vám v něm chytře ukrýt mobil. Záruka není stoprocentní, musíte občas kontrolovat jeho akumulátor, ovšem šance na nalezení ukradeného vozu zvýšíte.

4. NALEZENÍ DOMÁCÍHO MAZLÍČKA – Lokalizační technika je také užitečná třeba v případě zaběhnutí psa.

5. SLEDOVÁNÍ VOZOVÉHO PARKU - Některé firmy můžou díky lokalizátorům sledovat pohyb služebních vozů, zda je zaměstnanci nevyužívají k vyřizování osobních věcí.