Čím více muž mluví neslušně, tím nižší je jeho potence. Žena se „slovníkem kanálu“ se zase pomalu mění v muže. Tvrdí to aspoň ruský vědec Gennadij Čeurin z Jekatěrinburgu. Jeho výzkum došel k závěru, že sexuálně orientovaná sprostá slova jsou vlastně „svatá“.

Rusové je za dávných časů měli používat při rituálech posilujících jejich mužnost. Obřady ale trvaly jen 16 dnů v roce. Pokud mluvili sprostě i mimo tento čas, naopak o mužnost přicházeli. Prý to platí dodneška. Jedinou výjimku představují extrémní situace, především války.

Při nich naopak silná slova posilují. Gennadij Čeurin vyzkoušel také vliv sprostých slov na rostliny. Ze semen zalévaných vodou z konve, na niž předtím křičel obscénnosti, vzešlo jen 48 procent. Naopak z vody nedotčené neslušnostmi vyklíčilo 93 procent. Tak, zahrádkáři, pozor!

Udělal se nám vztah

Romantikům vstávají vlasy hrůzou na hlavě: podle profesora Larryho Younga z Emory University v Georgii (USA) je láska jen „série neurochemických pochodů v některých částech mozku“! Jsme v tom prý vlastně stejní jako všichni naši příbuzní savci.

Za vznik milostného vztahu a chuť rozmnožovat se může koktejl látek v čele s oxytociny. Naše tělo si je ve vhodný čas samo vytváří (znáte lidové rčení Tělo to chtělo?). Svou roli samozřejmě hrají i výchova, vzdělání apod.; podle profesora Larryho Younga však jen okrajovou.

„V budoucnu budeme schopni vytvořit látky, které po požití chemicky spustí proces zamilovanosti, nebo ho naopak zastaví,“ tvrdí. „To může znamenat zcela novou zkušenost lidského rodu - pokud se ovšem jejich použití udrží v rozumných mezích.“

Afrodiziakální parfémy obsahující oxytocin už jsou na trhu. Vědci z Georgie před nimi ovšem varují: obsah účinné látky je v nich prý tak nízký, že jejich užívání nemá smysl.