Od kolika let by mělo dítě začít mluvit?

Každé dítě je jiné, proto neexistuje žádná jasně stanovená věková hranice. Od narození se dítě projevuje křikem, kterým dává najevo. Kolem 6. týdne života můžeme pozorovat také první zvuky. Okolo 6. měsíce dítě napodobuje zvuky a reaguje na okolí. Před prvním rokem začíná rozumět řeči a jednoduchým větám a v jednom roce se objevují první slova. Dále již opakuje slova zachycená ve svém okolí a kolem 2. roku života dokáže samo formulovat jednoduché věty. Následuje významné období rozvoje slovní zásoby a řeči. Kolem 4. roku mluví dítě již v souvětích. Vývoj by měl být završen před nástupem do školy (schopnost samostatně se vyjadřovat, upravená a ustálená artikulace).

Jak nejlépe začít s výukou mluvení?

Řeč rozvíjíme již od narození tím, že na dítě mluvíme a vše komentujeme. Pokud naše dítě teprve začíná tvořit věty, měli bychom na něj hovořit jednoduše, aby nám dobře rozumělo. Rozvoj komunikace dobře podporuje také čtení pohádek, zpívání, prohlížení obrázků atd.

Jakou hru zvolit na procvičení mluvení?

Nejdůležitější je si uvědomit, že žádná hračka nenahrazuje rodiče. Ba naopak. Rodič ukazuje dítěti různé funkce hračky, popisuje jí a dítě se učí nápodobou. U zvukových hraček rodič dítěti postupně zvuky zapíná a svým hlasem opakuje, co hračka říká. Může i rozvinout povídání a význam sdělení hračky. Důležité je dávat nové podněty k poznání. Rodič by měl mít také dohled nad správnou artikulací a opravovat chyby ve vyjadřování.

  • Na dotazy odpověděla ředitelka speciální logopedické školky Ivana Kriglová. Tato školka Sevřená v Praze 4 poskytuje péči dětem s opožděným vývojem řeči a je zaměřená na tělesný rozvoj. Odbornou péči zajišťuje i logopedka Lada Savarová, která se podílí se na individuálním programu dětí.

Mluvící hrnec

Hrnec přehrává veselé písničky a zvuky, počítá a rozpozná vhazované předměty. Hračka udržuje dětskou pozornost, stimuluje k dalším činnostem, ale nevyčerpává, ani nesvazuje. Písničky a zvuky se obměňují, je zde také možnost měnit nastavení mezi písničkami a počítáním.(od 6 měsíců do 3 let)

Mluvící pejsek

S mluvícím pejskem děti zažijí spoustu legrace a naučí se novým věcem. Poznávají písmenka, učí se abecedu, rozlišují čísla a barvy, počítají, zpívají písničky a pojmenovávají části těla - nově i v anglickém jazyce! Pejsek pomáhá aktivně rozvíjet jazykové kompetence nenásilnou a hravou formou. Dítě se navíc učí naslouchat druhému a rozlišovat pocity, které mu pejsek sděluje. (od 6 měsíců do 3 let)

Značka Fisher-Price připravila speciální web www.hracky-fisher-price.cz, kde se o těchto skvělých hračkách nejen dozvíte spoustu informací, ale hlavně můžete vyhrát ve velké soutěži o 110 krásných cen!