Řešením je nejen dostatek pohybu spojený s nižším příjmem energie, ale zároveň i konzumace mléka a mléčných výrobků, což nám potvrzuje řada studií. V časopisu “Obesity Research” (USA) byly koncem roku 2005 presentovány výsledky rozsáhlé studie, které umožňují lépe posoudit vztah mezi konzumací mléčných výrobků a množstvím zásobního tuku.

„Výsledky průzkumu jasně prokázaly, že ideální pro snížení hmotnosti je omezit přívod stravy, zvýšit výdej energie pohybem a zároveň si dopřávat produkty z mléka. Kombinace těchto tří činností způsobí, že naše tělo využívá pro energetické potřeby přednostně tuky. To tedy logicky vede ke snižování ukládání tuku do zásob a následnému hubnutí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.

Jaké mléčné výrobky jsou tedy pro děti vhodné?

KONZUMNÍ MLÉKA

  • Velmi široký sortiment z pohledu typu tepelného ošetření, z pohledu tučnosti, z pohledu balení
  • Všechny druhy jsou jednoznačně vhodné pro děti
  • Žádné obavy ani z plnotučného mléka u zdravých dětí – potřebují pro svůj vývoj velké množství energie a tuků
  • V sortimentu také:
  • mléka fortifikovaná (obohacená) vitaminem D nebo vápníkem
  • mléka ochucená: Ta obsahují mimo vitamíny a minerály obsažené v mléce navíc např. řepný cukr (sacharózu) nebo hroznový cukr (fruktózu), které dodávají tělu potřebnou energii a výsledný produkt dosladí
  • mléka delaktózovaná – určená pro osoby trpící laktózovou intolerancí
  • Pro děti se u konzumního mléka jedná o nepostradatelný zdroj zejména bílkovin a vápníku

JOGURTY A ZAKYSANÉ VÝROBKY

  • Velmi široký sortiment z pohledu tučnosti, ochucení, konzistence, balení
  • Velmi snadno stravitelné, protože je zde již rozložena laktóza a kyselé prostředí je blahodárné pro zažívací trakt
  • Opět z pohledu tučnosti je zbytečné nabízet zdravým dětem nízkotučné výrobky – v dětském jídelníčku bychom měli upřednostňovat jogurty polotučné – s obsahem 2 – 5 % tuku
  • Pro děti, které nemají problém s váhou, můžeme bez obav pro zpestření jídelníčku zařadit i smetanové jogurty
  • Velmi vhodné jsou zakysané výrobky s probiotickou kulturou, která se dokáže implementovat v zažívacím traktu a příznivě a dlouhodobě působit ve prospěch zdravé střevní mikroflóry vytvářením ochranných látek antibiotické povahy = tak zvané funkční potraviny
  • S konzumací jogurtů můžeme začít již ve velmi útlém věku dětí
  • Ideální stav: 1 jogurt denně

SÝRY A TVAROHY

  • Velmi vhodným pokrmem pro děti jsou čerstvé sýry, tvarohy a tvarohové pomazánky jako výborný zdroj a koncentrát bílkovin a vápníku (až 5 - 8x více nežli v mléce)
  • Ideální též polotvrdé a tvrdé sýry v nižším stupni zralosti a přírodní, neochucené – ideální s obsahem tuku 30 – 45 % v sušině
  • Do jídelníčku dětí ale nezařazovat plísňové sýry, sýry s mazem a silně pikantní a ochucené sýry a též slané sýry – takovéto speciality konzumovat až ve vyšším věku
  • Nebát se tavených sýrů – naše výrobky jsou vždy vyrobené z nejlepších surovin a mají i přes přítomnost tavicích solí vysokou výživovou hodnotu a jsou rovněž zdrojem vápníku
  • V sortimentu jsou i výrobky s nižším obsahem soli, výrobky fortifikované vitamínem D, tavené sýry s přídavkem vápníku, ječných perliček, sýry se sníženým obsahem laktózy nebo zcela laktózy prosté

SMETANOVÉ A TVAROHOVÉ KRÉMY, DEZERTY

  • Jednoznačně ano, protože tyto výrobky byly vyvinuty zejména pro dětského zákazníka
  • Není potřeba se bát ani vysokého obsahu tuku, ani případného oslazení cukrem, protože děti potřebují pro svůj vývoj energii i tuky
  • Smetanové krémy mají obvykle 30 - 42 % sušiny, z čehož připadá 15 % na cukr a až 17 % na tuk
  • U tvarohových krémů a pomazánek se používá k ochucení rovněž celá řada sladkých i slaných komponent, tedy ovoce, kakao, zelenina
  • Případné našlehání výrobku způsobuje „zasycení“ i při menší porci
  • Často jsou používány i probiotické kultury, popř. se z výživových důvodů přidává rozpustná vláknina inulín apod.

MÁSLO A MLÉČNÉ POMAZÁNKY

  • Také mléčný tuk má svůj význam ve výživě dětí
  • V případě másla se jedná o plnohodnotný, lehce stravitelný mléčný tuk
  • Navíc se jedná o ryze přírodní potravinu neupravovanou chemickými postupy. Máslo obsahuje lipofilní vitamíny A, D, E, K a z hlediska krytí potřeb organismu je bohatým zdrojem karotenů a vitamínu A, nezbytného pro růst a zdravou funkci zraku
  • Přiměřená konzumace másla nepředstavuje pro zdravé děti žádné nebezpečí. Konzumaci másla by měly pouze omezit děti s vysokou hladinou cholesterolu a cévními potížemi
  • Ideální pomazánku pro děti představuje rovněž „Tradiční pomazánkové“, dnes v celé řadě ochucení, včetně sladkých variant

Více zajímavých informací naleznete na www.bileplus.eu.