1. Upřednostněte živočišné tuky před rostlinnými
Důležitým předpokladem pro přípravu chutného dezertu je upřednostnění živočišných tuků a smetan (šlehaček) před jejich rostlinnými alternativami. „Jsou sice o něco dražší, ale chuť je nesrovnatelná,“ říká Kateřina Fornůsková, šéfcukrářka Cafe Imperial. „Čím více je produkt (máslo, smetana) tučnější, tím lahodnější je pokrm.“

2. Vyhněte se ztužovačům a dalším „nepřirozeným“ přípravkům
Další zásadou „správné“ přípravy dezertů je nepoužívat žádné ztužovače (do šlehačky). „Je třeba snažit se, aby byl dezert co nejvíce přírodní, i když třeba nebude vypadat na první pohled zcela dokonale,“ zmiňuje odbornice.

3. Šlehačku šlehejte raději ručně
„Aby vám šlehačka na dezertu vydržela déle, vyšlehejte ji ručně. Bublinky vzduchu do ní vháníte pomaleji, proto vydrží déle. Zároveň ji nedošlehávejte, pak se vám nesrazí. Je třeba opět zdůraznit, že šlehačka z živočišného tuku je nesrovnatelně chutnější“.

4. Tvarohy jedině bez „vodové“ konzistence
Když bychom se zaměřili na tvarohy, oblíbenou surovinu do dezertů, je třeba zdůraznit, abyste si vybírali ty, které nemají „vodovou“ konzistenci. Tvarohy se u nás vyrábí kvalitní. Pokud si chcete pochutnat, máme zde k dostání tvarohy o třech tučnostech – nízkotučný, polotučný a tučný. „V souvislosti s tvarohy mě napadá, že se v poslední době mění označení, na která jsme zvyklí řadu let,“ vzpomíná Fornůsková. „Mám tím na mysli, abyste si dali pozor, zda je „červený“ tvaroh opravdu tučný a ne polotučný“.

5. Krémové mascarpone, vláčné máslo
Jestliže zařadíte mezi své oblíbené recepty pokrmy z mascarpone (tiramisu apod.), měli byste dbát na to, aby mělo mascarpone konzistenci krémovou, nikoliv pudinkovou.
„Také s máslem se pracuje lépe, jestliže je táhlé, vláčné, ale ne „lámavé“, které obsahuje více vody,“ tvrdí šéfcukrářka. „Tím pak dochází při jeho zpracování k oddělení tuku od mléčné složky.“

6. Smetanu při vaření nedovařte
Jestliže vaříte smetanu (při přípravě dezertů a omáček), nedovařte ji (nepřevařte ji). Smetanu stačí zahřát na 80 stupňů. Pak by se totiž oddělila mléčná složka od tuku.

Pro zajímavost vám přiblížíme mléčné výrobky, které jsou k dostání v západní Evropě:
  • Creme fraîche - jemně „zakysaná smetana“ – na pomezí zakysané smetany a šlehačky (průměrně obsahuje kolem 30 % tuku)
  • Creme-cheese - měkký, jemný, bílý sýr s vysokým obsahem tuku, vyroben z neodstředěného mléka obohaceného o další smetanu
  • Double-cream – hustý, velmi oblíbený „krém“, obsahuje kolem 48 % tuku – do dezertů a pudinků
  • Clotted cream – hustý krém s velmi vysokým obsahem tuku (minimálně 55 %, ale v průměru 64 %), někomu může připomínat šlehačku

Rada na závěr: Ne vždy znamená vyšší cena kvalitnější výrobek. Je třeba jednotlivé produkty vyzkoušet a pak využívat osvědčenou značku.

Více najdete na www.bileplus.cz