Také vás během dovolené u břehů Středozemního či Černého moře rozladilo, kolik medúz tam najednou je? „Někdy jsme se pomalu báli jít do vody, byla jako guláš z hovězí kližky,“ otřásá se ještě teď hnusem paní Jarmila Novotná (48), která letos v létě pobývala ve Španělsku. „V mase slizkých medúz jsem se nedokázala pohybovat, málem jsem se utopila.“

Za (skoro) vše si můžeme sami

Invaze medúz je v posledních letech problém všech světových moří. Kluzké krasavice se v průzračných vodách vznášejí v nesmírných počtech. Vypadají tak trochu jako vetřelci z vesmíru. Podle některých vědců se také podobně chovají.

„Vyžerou v oceánu všechno, co se hýbe,“ suše konstatuje doktorka Mabel Rigby z Výzkumného ústavu oceánologického v americkém Marylandu. „Týká se to i jejich vlastních příbuzných: nové agresivnější druhy bleskově likvidují ty původn,hodné‘ a nic tomu nedokáže zabránit. Celé obrovské objemy oceánu se mění v kolonie ovládané výhradně medúzami.“

Průkopnice pojídání medúz tak má teď jedinou možnost: ve jménu povolení budoucí konzumace mořských krásek prokázat, že už se jedly v minulosti. Pokud by našla záznamy, že třeba ve starém Římě otroci žvýkali medúzy, bruselští úředníci by totéž povolili i v našem osvíceném 21. století.

Jestliže se ale přes horečné úsilí šéfkuchařky a jejích přátel nic takového nepodaří nepodaří, pak bude muset nastoupit zdlouhavý a nákladný proces vědeckého prokazování poživatelnosti medúz. Pořádek holt musí být - to by si jinak mohl každý za chvíli jíst, co ho napadne (viz rámeček Mravenci na másle).

Zatím není jasné, jak a kdy „kauza medúza“ dopadne. Pro pojídání těchto tvorů se ovšem už vyslovila řada vědeckých kapacit včetně oceánologů, kteří v něm vidí jednu z šancí jak aspoň trochu vylepšit složení obyvatel moře.

„Drobný problém může být v tom, že se hejna medúz nezdržují trvale na stejných místech a loví se hůř než ryby,“ podotýkají k tomu rybáři. V době vyspělé techniky ale ani to není velká potíž.

Takže kdoví, třeba budou moci Evropané už brzo odčinit své dřívější hříchy a ještě si při tom pochutnají. Dáte si za rok nebo za dva na dovolené ve Středomoří salát s medúzou, nebo raději medúzové suši?