Je to start na přehlídková mola, možnost všem ukázat „jsem chytrá i hezká“, nebo mimořádný způsob získat titul Miss bez vlastnictví proporcí nutných v klasických kláních Miss? Holky, tak proč?

V sále pražského hotelu Alwyn sedí zatím 40 dívek. Většinou tmavovlásky. Čekají na desátou hodinu, na zahájení castingu Miss Academia 2012. Začne písemným testem. Vědomostním.

Vysokoškolačky jsou nervózní i laxní. Na některých je vidět, že modeling a vlastní křivky jsou jejich hobby, jiné se ve volné chvíli učí či drbou s kamarádkou, která je doprovází.

Katapult do sfér módy?

„Sen každé mladé holky je zkusit něco takového, jako je tato soutěž. Už pár let dělám hostesku, a když se o soutěži v naší agentuře mluvilo, tak jsem se přihlásila,“ říká slečna č. 14 Jana Stejskalová (21), studující třetí rok filozofii na Univerzitě Pardubice. Že by tohle ovlivnilo její filozofii?

Spíš o „studentské kolegy“ – i když je tu majitel pardubické modelingové a umělecké agentury, vydavatel časopisu Student či bývalá Miss Academia.

Chybí výrazná autorita, k níž by mohly dívky vzhlížet jako k někomu, kdo stoprocentně ví a zná víc než ony, má životní nadhled, grácii a humor. Škoda... Ivo Šmoldas by byl super předseda.

Je pauza. Dívky svačí a převlékají se na druhé kolo: představí se porotě v černých společenských šatech a zakonverzují.

„Upřímně, ta soutěž mi nezíská další kšefty, jde jen o prestiž být nekrásnější holka na univerzitách. Pro mě je to zábava, pár těch soutěží jsem zkusila a vždycky to bylo fajn,“ naznačuje blondýna Lucie (24), záhy magistra filozofie na Univerzitě Pardubice. Mimochodem, jako modelka už pracuje, ale studium ji bere víc.

Vzhůru před porotu

Zrzka, dvě blondýnky a hnědovláska se představují porotě. Pak další čtveřice… Dívka č. 5 má krásně tvarovaná pevná lýtka – sportuje!

Nejvyšší účastnice castingu, blondýnka, studuje speciální pedagogiku. Projev slečen odpovídá jejich věku i zkušenostem. Někdy naivní, někdy protřelé. Ty stojí shrbené, tahle naopak prodají své fyzické přednosti tak, že se přítomným zrychlí dech…

„Mám rozporuplné pocity, zamotala jsem se do vlastních myšlenek. Přestávám si trochu věřit,“ připouští s povzdechem „naše“ č. 14. Obecně se ale účastnice baví a berou vše s humorem, jako hru.

Někdy i otázky poroty – když se totiž studentky Právnické fakulty UK porotce ptal, jaké významné osoby z právnické branže ze své fakulty zná, jmenovala docenty a profesory. Ouha, on čekal jména herce a muzikanta Jiřího Macháčka, hudebníka zpěváka Janka Ledeckého a podobně. Tedy víc šoubyznys než právníky.

„Moc jsem nevěděla, kam míří, a překvapilo mě, co chtěl slyšel. Prostě si musím doplnit další ‚právnické‘ informace,“ komentuje s dávkou vtipu dívka ve fialovém: „Čekala jsem odbornější rozhovor, to je tím, že ty soutěže moc neznám.“

Následuje tanečnější promenáda v plavkách! Dvoudílných. Hudba a akce! Dámy si bez konkurenční zuřivosti půjčují boty na maxipodpatcích a předávají si „zvěsti“, co porota žádá. Je 15 hod. pryč.

„Doufám v postup jako každá! Porota dobrá, vše v klidu, mám to za sebou. Zbývá čekat,“ balí se moravská držitelka č. 22. Už tušíte, proč tyto soutěže podstupují i vysokoškolské studentky? Je to výzva, legrace a navíc - co kdyby přece?