Každá pátá žena se v životě setkala s velmi nepříjemným onemocněním – migrénou. Podle statistik totiž právě něžné pohlaví postihuje až z 20 %, zatímco muže z pouhých 6 %. Velké bolesti hlavy, které vám neumožní ani myslet, natož pracovat a vy máte pocit, jakoby vaši hlavu někdo propichoval jehlicemi či do ní bušil kladivem – to jsou asi její nejznámější příznaky. Bohužel ale ne všechny – migrénu často provázejí i nesnášenlivost světla, žaludeční problémy, rozostřené vidění či zvracení. A tak vám nezbývá nic jiného, než si lehnout v temné místnosti a naprostém tichu do postele a čekat s obkladem na hlavě, než pulzující bolest odezní…

Migréna vás může vyřadit

„Migréna mě chytá pravidelně každý měsíc, vždycky na začátku menstruace. Prý to souvisí s hormonálními změnami. Nejhorší je, že jsem minimálně na den či dva vyřízená. Ze zaměstnání většinou musím odejít domů, což šéf nevidí rád. Naposledy mi pohrozil, že když s tím něco neudělám, vyhodí mě,“ svěřuje se paní Vlaďka. Ano, migréna vás totiž může zcela vyřadit z běžného života. Nikdo, kdo tento stav nezažil, to nepochopí. A zvlášť ne muži!

Kde se bere?

Kde se migréna bere a co je její přesnou příčinou, lékaři dodnes jistě nevědí. Jasné je jen to, že velkou roli hraje dědičnost, ale na vině jsou i vnější faktory – může ji vyvolat nadměrná únava, stres, velké napětí, přílišný hluk nebo světlo apod. Roli hrají i zmíněné hormonální změny.

S aurou nebo bez ní

Lékaři rozlišují dva typy migrény – migrénu bez aury, která je mnohem častější a migrénu s aurou – na tu připadá asi 20 % všech případů. Aura je vlastně předzvěstí migrény a ohlašuje její nástup – obvykle se jedná o poruchy zraku, ale může jít i o poruchy hybnosti či řeči.

S věkem výskyt klesá

Nejčastěji se záchvat migrény objevuje u žen mezi 20. a 40. rokem života, ale 90 % všech, kteří migrénou trpí, ji ale pozná již do dvacátého roku věku. Pokud vás potká jednou, není třeba se děsit. Na zmírnění bolestí můžete vyzkoušet volně prodejné léky – analgetika, anebo antirevmatika. Když se ale opakuje, je třeba vyhledat lékaře, který vám může napsat speciální antimigrenika, jejichž účinnost je velmi vysoká. Mezi nejnovější léky pak patří tzv. triptany, které jsou k dostání ve formě tablet, spreje do nosu, nebo injekcí – a samozřejmě jen na předpis. Migréna by se neměla podceňovat ani proto, že může být příznakem nějakého skrytého onemocnění. A jedna dobrá zpráva na závěr – s rostoucím věkem počet migrén klesá! A pokud ji do padesátky nepoznáte, je již velmi nepravděpodobné, že vás ještě potká.

Tipy Kafe.cz: Co pomůže zmírnit bolest hlavy

Kosmín při bolestech hlavy a migréně

Bylinný emulgel Kosmín obsahuje výtažky z máty, levandule, eukalyptu a tužebníku. Nanáší se na spánky a zátylek, působí mírně analgeticky, zklidňuje centrální nervovou soustavu a navozuje příjemný pocit. Používá se nejen při migrénách, ale i při dalších bolestech hlavy, neurózách a stresu.

Cena: 57 Kč (aromatica.cz)

Kafe.cz zjistilo: Co ještě pomáhá při migréně?

  • Pokud nejste příliš zvyklá na kofein, mohou vám pomoct 1 až 2 šálky silné kávy hned, jak se migréna objeví a následný klid v temné místnosti.
  • Na migrénu údajně pomáhá čaj z bazalky. Pozitivní účinky však má i majoránka nebo kozlík lékařský.
  • Trpíte na migrénu často? Pak vyzkoušejte listy řimbaby. Můžete je přidat do salátu, anebo si ze sušených uvařit čaj. Tři listy denně mohou pomoci snížit četnost výskytů až o 70 %. A pozor, řimbabu můžete koupit také v kapkách nebo tabletách!

Tip Kafe.cz: Máte migrénu?

Nejste si jistá, zda bolest hlavy, která vás provází, je skutečně migréna? Pak se otestujte! Stačí kliknout na jeden z těchto odkazů: