Zájemkyň o ztvárnění hvězdy, která dodnes nenechává v klidu nejen USA, ale celý filmový svět, byly samozřejmě desítky. Už jen získat tuto roli byl úspěch. „Vždy jsem Michelle Williamsovou obdivoval a považuju ji za jednu z nejlepších hereček její generace.

To, co předvedla ve filmech Zkrocená hora a Blue Valentine bylo skvělé a ke všemu byla ve stejném věku jako Marilyn Monroe v roce 1956. Byl jsem nadšený, když jsem se dověděl, že Michelle má o roli zájem. Je nesmírně pracovitá a má dovahu,“ chválil svou protagonistku režisér Simon Curtis.

Na Marilyn zapomněli

Život blonďaté bohyně je spojován s mnoha muži (nejčastěji s prezidentskými iniciálami J.F.K.), zatímco její poslední manžel se senzacechtivému tisku nejevil tak mediálně atraktivní, přestože nešlo o nikoho menšího než slavného dramatika Arthura Millera.

Michelle byla na tento projekt velmi hrdá. Přesto prohlásila: „Nemůžu se ve filmech ani vidět. Kdysi jsem si myslela, že jsem skvělá. Teď si myslím, že vůbec nemůžu být objektivní, takže ani nemůžu nic hodnotit.“

O popularitu Zkrocení hory se zasloužil také fakt, že Michelle a Heath se stali partnery rovněž v soukromí. Zasnoubili se a 28. října 2005 se jim narodila holčička Matilda Rose.

Štěstí a tragédie

Život dostal pro oba mladé rodiče půvabný a dosud nepoznaný rozměr. Měli za sebou bouřlivou minulost, zažili první oslnivé úspěchy (Ledger se filmem Batman: Temný rytíř stal přes noc idolem), přesto je najednou nejvíc bavilo žít s Matildou v ústraní v newyorském Brooklynu.

Tím se ovšem stali terčem senzacechtivých novinářů. Nakonec se k údivu všech rozešli a nikdo z přátel vlastně nevěděl proč. Profesně se jim dařilo skvěle, o dceru se dál starali společně. Dne 22. ledna roku 2008 paralyzovala filmový svět zdrcující zpráva: teprve 28letý Heath Ledger byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Podle oficiálního prohlášení šlo o náhodné předávkování předepsanými léky. Bral je proti depresím a bolestem, „aby mohl usnout“.

Michelle dodnes tvrdí, že se z jeho odchodu úplně nevzpamatovala. Jak přiznala novinářům, najít duševní rovnováhu jí pomohla jóga. Prožila také roční vztah s režisérem Spikem Jonzem.

Když skončilo natáčení Týdnu s Marilyn, rozhodla se věnovat dceři. Úspěch filmu ji potěšil, ale dodala: „Nic se nevyrovná hrdosti, kterou cítím jako matka šestileté Matildy. Chci být zase chvíli jen maminkou.“