Jste vystudovaný pedagog, dokonce jste jako učitel na základní škole začínal, v jakém okamžiku jste zjistil, že se budete věnovat psaní? Co rozhodlo?

Psát a publikovat (časopisecky) povídky jsem se pokoušel už od počátku osmdesátých let. Že bych mohl být spisovatelem „na volné noze“, to mě napadlo až o deset let později, po úspěchu Báječných let pod psa.

Nepřišlo tak naše školství o kvalitního pedagoga, kterých je mimochodem velký nedostatek…

Obávám se, že jako spisovatel jsem dokázal trochu víc…

Nepochybně, udělal jste dobře, v této chvíli jste nejčtenějším současným českým autorem. Lichotí vám to? Proč si myslíte, že jste tak čteným autorem?

Řekněme, že podobné formulace jsou pro mě příjemnou a důležitou zpětnou vazbou. Za svou tzv. popularitu vděčím mnoha věcem, mimo jiné šťastné náhodě, zděděným předpokladům, jisté minimální cílevědomosti, pracovitosti atd.

Někteří vaši kritici nicméně vaše dílo považují za literární brak a komerci, co vy na to?

Tím už se pár let vůbec nezabývám, naštěstí mám i jiné ohlasy.

Kterou vaši dosavadní knihu považujete za nejlepší? Myslíte si, že filmům se podařilo zachytit „ducha“ vašich románů?

Neumím to moc posoudit, všechny ty knihy jsem psal s prakticky stejným úsilím. Nejsem to já, kdo rozhoduje, že jedna se povede víc a druhá míň…Nicméně třeba Báječná léta pod psa, Vybíjená nebo Román pro muže patří i v mých očích k těm zdařilejším. „Duch“ mých knih je snad aspoň trochu v těch filmech, k nimž jsem psal scénář.

Píšete jednu knihu ročně, nebojíte se, že vám jednou dojdou nápady a vy tuhle frekvenci nedokážete udržet? Je to frekvence, která vám také zajistí slušné živobytí?

Strach by byl silné slovo. Vím, že to riziko tady je, ale zatím mám pořád nápadů dost. Živí mě to velmi slušně. Jak říká jeden kamarád: „Na to, co umíme, se máme nezaslouženě dobře…“

Máte nějaký spisovatelský vzor? Nebo alespoň, který autor se vám líbí?

Za svůj „čtenářský život“ jsem přečetl s nadšením, ba závistí desítky, ne-li stovky knih, ale vzory nemám.

Váš blogový román Srdce domova má za sebou tři kapitoly, jaký máte zatím z pokusu dojem? Objeví se noví „Vieweghové“?

Proč by ne? Ale v tomhle masovém literárním experimentu to nejspíš nepoznáme.

Máte ještě nějaký nesplněný spisovatelský sen?

Napsat velmi zábavný, ryze humoristický román. Taky opravdovou detektivku. A samozřejmě tlustý, „velký“ román. Ale to nejsou sny, nýbrž plány! :-)

Doufám, že se vaše plány naplní! Jsme server určený převážně ženám, prozraďte nám, dokážete pochopit ženský přístup ke světu? Je nějaký ženský přístup, který prostě pochopit nedokážete?

Vždycky jsem měl pocit, že se rozdíly mezi muži a ženami zveličují a dramatizují… S mnoha kamarádkami si skvěle rozumím, přemýšlíme velmi podobně. Ženské postavy se mi píší dobře, sklidil jsem za ně i pár pochval. Specifika slavné „ženské logiky“ jsem poznal až díky své současné manželce :-)

V čem se podle vás liší díla ženských a mužských literátů? Pokud se to dá nějakým způsobem vůbec vyjádřit…

Nikdy jsem si tu otázku takhle nepoložil. Knihy jsou špatné, dobré a mimořádné - bez ohledu na to, jakého pohlaví je jejich autor.

Máte nějakou oblíbenou autorku?

Mnoho. Abych jmenoval aspoň jednu: Zadie Smith.

Muž a žena jsou velice rozdílní tvorové, věříte, že spolu mohou vůbec setrvat v dlouhodobém svazku, potažmo ve svazku na celý život?

Věřím a znám příklady. Jen doufám, že pro mě nebudou nedostižné…

Věříte v kamarádství mezi mužem a ženou?

Michal Viewegh
Narodil se 31. března 1962 v Praze. Jeho otec je inženýrem chemie, matka právničkou. Základní devítiletou školu navštěvoval od 1968 v Sázavě. Po maturitě na gymnáziu v Benešově dva roky studoval na Vysoké škole ekonomické v Praze. Poté ze školy odešel a pracoval jako noční hlídač v podniku Chemapol Praha a příležitostně také jako průvodčí vlaku a stavební figurant. V letech 1983-1988 studoval na FF UK češtinu a pedagogiku. Učil na základní škole na Zbraslavi, od roku 1993 byl redaktorem nakladatelství Český spisovatel. Roku 1995 se stal spisovatelem z povolání. Podle jeho předloh byly natočeny úspěšné filmy, mj. Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách či Účastníci zájezdu.

Samozřejmě. Dokonce, i když spolu nespali.

Co říkáte na mužskou argumentaci, že muži mají nevěru v genech a že s tím v podstatě nemohou nic dělat, že jsou hříčkou přírody?

Mužskou touhu rozsévače :-) nelze ignorovat ani popřít, ale na druhou stranu říci ne je poměrně snadné - pokud se to udělá včas. Než se to celé „rozjede“. Nepředstírám, že jsem to vždycky dokázal.

Myslíte si, že zamilovaný muž je schopen nevěry?

Fyzicky ano. Někteří toho zneužívají :-)

Dovedete se představit, že byste jeden den prožil v těle ženy? Jak byste ten den zužitkoval, vytěžil?

Nedovedu, ale snažil bych se to využít opravdu maximálně. Například bych vůbec nešel spát. A určitě bych se taky snažil s někým seznámit :-)

Jaký je váš názor na feministky?

„Feministka“ je neexistující zobecnění. Názory některých mě upřímně rozčilují, mnoho jiných – Olgu Sommerovou třeba – mám upřímně rád.