Procter & Gamble již dlouhá léta usiluje o vytvoření spravedlivého světa a společnosti, kde hlavní roli hraje respekt a rovný přístup k učení, růstu a možnosti uspět a prosperovat. Tento závazek zahrnuje také kategorii STEM, která se soustředí na vědu, nové technologie, inženýrství a matematiku. Právě kategorie STEM je pro růst společnosti Procter & Gamble stěžejní, jelikož jsou to právě inženýři, vědci, IT experti a inovátoři, kteří přicházejí s převratnými objevy, novými technologiemi a posouvají značky kupředu. Rovnost a inkluzi ve vědě se Procter & Gamble snaží prosadit pomocí programů, projektů a partnerství jak uvnitř společnosti, tak i mimo ni. Mezi klíčové partnery patří například: Black Girls Code, Million Women Mentors, Inspiring Girls, Girls Who Code, Discovery Education nebo Chemical Education Foundation.

Ženy a dívky hrají ve vědě a technologiích zcela klíčovou roli – jsme si totiž vědomi, že naše inovace budou účinnější, pokud na nich bude pracovat různorodý tým. Zaměřujeme se tedy na odstraňování překážek ve vzdělávání dívek a rozvoj ekonomických příležitostí, abychom mohli zajistit přístup ženám a dívkám k expertize a znalostem v oblasti STEM,“ dodává Yvette Krubl, manažerka korporátní komunikace Procter & Gamble ve střední Evropě.

V rámci společnosti Procter & Gamble působí řada vynikajících vědkyň a technologických manažerek po celém světě. Podívejte se s námi na příběhy některých z nich.

Julia Semenchenko objevila svou vášeň pro vědu již v šesti letech, kdy jí její tatínek – talentovaný inženýr – sestavil vlastní počítač z televize, starého kazetového přehrávače, systémového bloku a spousty DOS her. Již ve svých 17 letech Julia vynikala v mnoha vedoucích provozních a technických rolích a v současnosti je ředitelkou závodu ve Varšavě v Polsku.

Jsem velmi vděčná své rodině, která mě netlačila k „genderově specifickým“ hračkám ani studiu,“ říká Julia. Právě díky podpoře rodiny úspěšně dokončila magisterské studium v oboru počítačových věd na Národní letecké univerzitě v Ukrajině.

Podobný příběh se týká i Angelicy Brown, která na střední škole objevila lásku k chemii díky svému středoškolskému učiteli, který dokázal složité vědecké pojmy srozumitelně a zajímavě předat svým žákům. Angelica vystudovala na vysoké škole obor chemické inženýrství a poté absolvovala doktorské studium v oboru anorganické chemie. Jejím největším úspěchem za 23 let v P&G byla optimalizace rozpouštění bělících částic.

Andreina Mendoza Villasmil pochází z rodiny stavebních inženýrů, a tak byla od dětství zvyklá na složité konverzace o vědě a technice. Kromě vědy bylo její vášní také vaření, které ji dovedlo ke studiu gastronomie. V současnosti působí jako vedoucí skupiny pro výzkum produktů v Latinské Americe, kde každodenně propojuje potřeby zákazníků s vědeckými a technickými postupy. Kromě úspěšné kariéry v P&G i nadále pěstuje svou vášeň pro kulinařinu v restauraci, kterou vlastní se svým manželem.

Caroline Wang pochází z Číny a již od dětství ráda řešila matematické problémy. Proto se rozhodla vystudovat na vysoké škole obor statistika a poté absolvovat doktorát v oboru veřejného zdraví, kde mohla propojit znalosti ze statistiky s reálným životem. V současnosti pracuje v Singapurském inovačním centru jako Senior Data Scientist a navrhuje komplexní výzkumné aktivity týkající se zákaznických zkušeností. Navíc se podílí na zlepšování procesů v kosmetické divizi P&G. Mezi její nejčerstvější úspěch patří zrychlení projektů a snížení pracovní zátěže svých kolegů během pandemie Covid-19 o celých 50 procent.