Naši dovolenkáři vyrážejí především na pobřeží Mexického zálivu: sem to máme přece jen blíž než na pacifické pobřeží země. Kráčíme tady ve stopách turistů z USA, kteří kouzelnou oblast objevili už před 100 lety.

Podle zkušeností cestovek ale Češi – na rozdíl od Američanů – nevěnují tolik času popíjení piva (vždy s limetkou!) a tequily a spíše vyrážejí na výlety. Těch je zde opravdu velmi široká nabídka.

Do pralesa i na pláž

Objevitelé-začátečníci se můžou vydat na koních po písečných plážích a do deštných pralesů. Budou se cítit jako za Kolumbových časů! Čekají na ně přitom i stejné pokrmy: tradiční mayský nápoj z kakaových bobů a chilli spolu s gulášem ochuceným kakaem a podávaným se sladkými bramborami. Po takovém menu jistě přijde vhod panák dobrého rumu či tequily.

S alkoholem se to ale nesmí přehnat – pokud chce člověk také obdivovat ruiny dávných mayských měst a vystoupat na jejich velkolepé pyramidy. Skuteční nadšenci můžou vyzkoušet rituální mayskou saunu, v níž jejich těla a duše očistí kouř z posvátných bylin i zvuky bubnů a mušlových trubek.

V těch saunách mimochodem staří Mayové trávili dlouhé hodiny, přičemž staří a choří občas to horko nepřežili. Na potápěče zde čekají jedny z nejkrásnějších terénů světa, a to nejen v moři, ale i ve sladkovodních jeskyních zvaných cenotes.

Podzemní „katedrály“ plné průzračné vody kdysi sloužily Mayům jako svatyně a pohřebiště – dnes představují jeden z největších magnetů země...

Znáte ze zeměpisu

  • Název: Spojené státy mexické
  • Hlavní město: Ciudad México (México City – i s předměstími má 19 milionů obyvatel)
  • Počet obyvatel: 112,5 milionu
  • Turistické atrakce: Nejvíce láká řada velmi zachovalých mayských měst. V tom je Mexiko podobné Egyptu. Řada archeologů ovšem tvrdí, že v zemi zatím byla objevena jen asi desetina všech měst a chrámů pohřbených pralesem. Velká překvapení prý jsou za dveřmi!