„Kdyby to byla Američanka, už by o ní teď bylo natočeno patnáct filmů. Nechápal jsem, proč to dosud nikdo neudělal,“ řekl producent Daman Jones.

Ten film už existuje. Jmenuje se podle přezdívky, kterou Thatcherové udělili (údajně jako první) Rusové: Železná lady.

Superstar Margaret

Režisérka Phyllida Lloydová vsadila na jistotu a do titulní role obsadila slavnou Meryl Streepovou. „Potřebovali jsme superstar, která bude Thatcherovou hrát, protože Thatcherová byla superstar,“ vysvětlila svou volbu.

Tvůrci zvolili osvědčený princip: stará, kdysi nejmocnější žena Evropy, pomocí útržků vzpomínek rekapituluje svou cestu k politickému vlivu. Její „partner“ je zemřelý manžel (hraje ho skvěle Jim Broadbent).

Podle všech je její výkon ohromující, a i když někteří kritikové mají výhrady vůči filmu, v kladném hodnocení Meryl Streepové se shodují všichni. Dvaašedesátiletá hvězda získala na berlínském mezinárodním filmovém festivalu Cenu za celoživotní dílo. Za roli Margaret Thatcherové Zlatý glóbus a nominaci na Oscara.

„Pořád s řadou věcí v její politice nesouhlasím,“ odpovídá herečka na nesčetné dotazy, jaká vlastně byla její hrdinka. „Ale cítím, že své politice věřila a že vše pocházelo z upřímného přesvědčení a nebyla povrchní politička, která jenom mění kabát vhodný pro danou dobu.“

Posledních několik let se hovoří o špatném duševním zdraví Margaret Thatcherové. Carol a Mark se od filmu Železná lady, který stav jejich matky naznačuje, distancovali a s tvůrci nespolupracovali. Bývalá premiérka nakonec film viděla a podle zpráv z tisku ji velmi dojal.